eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Nemes Jeles László filmrendező (k) beszél, mellette Vági Zoltán történész és Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója a Saul Gyermekei Emlékprogram elindítását bejelentő sajtótájékoztatón 2018. július 2-án. Az Oscar-díjas Saul fia című film alkotói és a múzeum közös kezdeményezésének célja, hogy összegyűjtsék a holokauszt idején megölt magyar állampolgárságú gyermekáldozatok nevét, és méltóképpen örökítsék meg sorsukat a nemzeti és az európai emlékezet számára. Mellette Vági Zoltán történész.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Saul Gyermekei program: magyarországi gyermekáldozatok után kutatnak

Saul Gyermekei néven emlékprogram indul, amelynek célja névvel és minél több adattal, esetleg fényképpel azonosítani a holokauszt magyar gyermekáldozatait.

1944-45 során több mint 500 ezert embert deportáltak Magyarországról. Az áldozatok száma több mint félmillió volt. Átlagosan egy populáció 20-25 százalékát teszik ki a 18 éves kor alattiak, s bár pontos számot nem ismerünk,

százezer magyar gyermekáldozatról beszélünk

- magyarázta Vági Zoltán történész. Hozzátette, a 12 év alattiakat Auschwitzba deportálták és valószínűleg megölték. A történész szerint voltak olyan gyermekek, akik idősebbnek hazudták magukat a koruknál, hogy munkaképessé nyilvánítsák őket, s így elkerüljék a halált.

Vági Zoltán elmondta, hogy a szülők különbözőképp dolgozták fel gyermekük elvesztését: voltak akik hazajöttek, új családot alapítottak, és az elvesztett gyermeküket új gyermekkel próbálták meg pótolni.

Saul Gyermekei program

A Saul Gyermekei programot a Saul fia című Oscar-díjas film alkotói és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen hozta létre.

Vági Zoltán történész elmondta, a program célja

felkutatni és bemutatni a sorsát, "arcot adni" annak a 100 ezer magyarországi zsidó gyermeknek, akiket a holokauszt idején meggyilkoltak Magyarországon vagy Európa más országában.

A program szervezői arra kérik a gyermek áldozatokról tudó túlélőket, szemtanúkat, családtagokat, hogy jelentkezzenek a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár honlapjáról letölthető adatlap kitöltésével és elküldésével a saul@milev.hu e-mail címen vagy a 1075 Budapest, Síp utca 12. postai címen. A programról a +36 1-413-5547 telefonszámon is érdeklődhetnek.

Fogy az idő

Nemes Jeles László Oscar-díjas filmrendező, a Saul Gyermekei program fővédnöke arról beszélt, hogy filmjének történelmi, társadalmi küldetése van. A program ezt a küldetést jeleníti meg, és híd lehet az absztrakció és a történelem között. Rajna Gábor, a film producere elmondta: a Saul Gyermekei Emlékprogram ötlete két éve vetődött fel a film alkotóiban, akik azt tapasztalták, hogy a film "szelepként" működik, előhívva nézőiből saját történeteiket a holokausztról.

Néhány éven belül már nem lesznek köztünk azok a túlélők, akik a saját szemükkel látták, hogy mi történt a gettókban, a táborokban a gyermekeikkel, a testvéreikkel, a rokonaikkal, a barátaikkal, az iskolatársaikkal - hívták fel a figyelmet a szervezők. A Saul Gyermekei Emlékprogram felhívja a figyelmet, hogy itt az utolsó alkalom elmondani, megosztani a történeteket, elővenni a megsárgult családi fotókat, az iskolai tablókat, különben az emlékek is sírba szállnak. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója, Dr. Toronyi Zsuzsanna így fogalmazott: "Intézményünk már 1945 óta gyűjti a holokauszt forrásait és az áldozatok neveit. A Saul Gyermekei Emlékprogram új remény és egyben az utolsó esély, hogy a munkát elvégezzük."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×