eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Antwerpen, 2016. április 21.2010. november 8-án készült kép Prince amerikai énekesről egy antwerpeni koncerten. A hétszeres Grammy-díjas Prince, aki a Bíboreső (Purple Rain) című koncertfilmjének zenéjéért 1985-ben Oscar-díjat kapott a legjobb eredeti filmzene kategóriában, 2016. április 21-én, 57 éves korában elhunyt minnesotai otthonában. (MTI/EPA/Dirk Waem) *** Local Caption *** 52626725
Nyitókép: Dirk Waem

Ez volt Prince szervezetében, 50-szer erősebb a heroinnál

Rendkívül magas volt a szintetikus opiát szintje Prince szervezetében, ez vezetett a halálához - állapította meg a hétfőn nyilvánosságra került toxikológia vizsgálati eredmény.

Az 57 éves énekesre a liftben találtak rá a Minneapolis közelében fekvő Paisley Park-i otthonában 2017. április 21-én. Halála előtt egy héttel egy atlantai koncertről hazatérőben repülőgépének sürgősen landolnia kellett Moline repülőterén, mert az énekes gyógyszer-túladagolás miatt kezelésre szorult.

A Prince otthonában és utazótáskáiban talált tabletták egy része fentanilt, egy veszélyesen erős szintetikus fájdalomcsillapítót tartalmazott. A halottkémi vizsgálat szerint a sztár fentanil véletlen túladagolásában vesztette életét.

A szintetikus opiát 50-szer erősebb a heroinnál.

Az AP hírügynökség által megszerzett titkos toxikológiai vizsgálati eredmény szerint a sztár szervezetében talált fentanil mennyisége "rendkívül magas volt", még egy olyan páciens esetében is, aki krónikus fájdalmaira rendszeresen vesz be ilyen szert.

Poteciálisan halálos mennyiségek

A zenész vérében 67,8 mikrogramm fentanilt találtak literenként, ami extrém magas koncentráció. A szakértői vélemény szerint a szer már literenként 3-58 mikrogramm koncentrációnál is végzetes hatású lehet.

A fentanil koncentrációja Prince májában 450 mikrogramm volt kilogrammonként, miközben a 69 mikrogramm fölötti koncentráció túladagolást vagy halálos mérgezést jelezhet.

A sztár gyomrában is potenciálisan halálos mennyiségű fentanilt találtak, ami a szakértők szerint arra utal, hogy Prince szájon át vette be a szert. Mivel a vérében és a májában is felhalmozódott, ez azt mutatja, hogy halála előtt szétáramlott a szervezetében.

A szakértők szerint ugyanakkor nincs "halálos koncentráció", vagyis olyan adag, aminél a fentanil halált okoz. Ha egy páciens hosszú időn át szed receptre felírt opiátokat, a szervezete hozzászokik, és egy olyan adagnyi opiát, ami az egyik ember számára halálos lehet, egy másiknak segít a fájdalmat csillapítani.

Honnan szerezte be?

Az énekesnek nem volt receptje a szupererős fájdalomcsillapítóra, és a hatóságok azt is vizsgálták, hogyan juthatott hozzá a halálát okozó gyógyszerhez. A nyomozók két tucatot találtak abból a Watson 385 feliratú tablettából, amely a laboratóriumi elemzés szerint fentanilt, lidokaint és egy U-4770 nevű, a morfiumnál nyolcszor erősebb szintetikus szert tartalmazott.

Az énekes halálát megelőzően végzett vérvizsgálatok szerint Prince nem szedte hosszabb ideje a tisztázatlan forrásból származó veszélyes gyógyszert, a végzetes adagot a halála előtti 24 órán belül vette be.

Egy hete a Prince halálának körülményeit vizsgáló megyei ügyész közleményben jelentette be, hogy áttekinti a hatósági jelentéseket és azok alapján hoz döntést arról, hogy "a közeljövőben" vádat emelnek-e valaki ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×