eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A Hamletet mutatja be a Vígszínház

Shakespeare leghíresebb művét, a Hamletet első alkalommal tűzi műsorra 122 éves történetében a Vígszínház. A darabot vasárnap mutatják be Eszenyi Enikő rendezésében, a címszerepet a társulat új tagja, ifj. Vidnyánszky Attila játssza.

z előadás főbb szerepeiben Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő, Fesztbaum Béla, Orosz Ákos és Hajduk Károly látható. A Hamlet a Vígszínház Shakespeare-sorozatának és bérletének új darabja - olvasható a színház MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

A darab története szerint a trónörökös Hamlet apja, a volt király temetésére érkezik haza. Édesanyját friss feleségként, a királlyá előlépett nagybátyja oldalán találja. Hamlet nem találja a helyét, kérdések, kételyek kínozzák. Kutatni kezd. "Hamlet, Horatio, Laertes, Rosencrantz, Guildenstern és Fortinbras. Egy generáció. Fiatalok, egyszerre lépnek ki az életbe, azonban más-más sors jut nekik. De nemcsak a saját, hanem apáik sorsát is cipelniük kell. Ki, hova, merre jut az úton? Erre a kérdésre is keresi a választ az előadás" - olvasható a darab ismertetőjében.

A Hamlet ma nekem az erkölcsről és a színházról szól - idézik a közleményben Eszenyi Enikőt, aki szerint a Hamlet gondolatai ma nagyon sok embert foglalkoztatnak. "Minden egyes nap, amit ezzel a művel töltök, szakmai életem legfontosabb időszaka" - mondta, hozzátéve: hatalmas felelősség, és különleges ajándék, hogy ilyen nagyszerű színészekkel dolgozhat, akik mindenben partnerei, alkotótársai voltak. Ifj. Vidnyánszky Attila alakításáról úgy fogalmazott: Hamletet éppen olyannak képzelte el, ahogy ő játssza.

Ifj. Vidnyánszky Attilának, bár egyetemi évei alatt már játszott a Pesti Színházban, a Vígszínház színpadán ez lesz az első bemutatója. "Eddig soha nem voltam ilyen hihetetlen erejű térben, amit meg kell tanulni használni, érezni, ebben is sok segítséget kapok Eszenyi Enikőtől" - mondta, kiemelve, hogy a művész színésznőként rendez és igyekszik megtanulni, ellesni, amiket ő a Vígszínház színpadán megtapasztalt.

A darabot Antal Csaba monumentális díszletével mutatják be, aki elmondta: fontos, hogy a tér együtt tudjon lélegezni az előadással. Egyszerre tudjon telt lenni, majd a következő pillanatban üres tér.

A Hamlet jelmeztervezője Pusztai Judit, zeneszerzője Michal Novinski, a színpadi változatot Forgách András és Vörös Róbert készítette.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×