eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Itt vannak a világ legjobb fényképei - magyar színészek tolmácsolásában

Itt vannak a világ legjobb fényképei - magyar színészek tolmácsolásában

Megnyílt a World Press Photo kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Idén különlegesség, hogy a természetábrázolás kategóriában harmadik helyezett magyar alkotó, Máté Bence kamaratárlata is helyet kapott a múzeumban.

Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője elmondta, a 80 ezer beérkezett fotón és a másfél száz kiállított képen látható világ egyik évről a másikra nem változik meg, így nincs mit csodálkozni azon, hogy ez a kiállítás főképp a konfliktusokról szól. Gyakran övezi vita a fődíjas képet, az idén azért kapott számtalan bírálatot az ankarai orosz nagykövet tavaly decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele, mert "lényegében egy gyilkost emel az ismertség piedesztáljára", hiszen a pisztollyal kezében áldozatának holtteste felett álló merénylő "a gyűlölet arca". 

"A szerző elment egy kiállításmegnyitóra, ahol egy volt titkosügynök lelőtte az orosz nagykövetet. Egy terrorista vált világhírűvé, a merénylet másnapján már 18 millióan látták ezt a képet. A vita arról folyt, hogy ezzel a gyűlöletre emlékezünk, amikor például a bátorságnak is voltak nagyon erős képi megfogalmazásai" - mondta az InfoRádiónak Révész Tamás, a kiállítás magyar szervezője, de hozzátette: nemcsak ezeket a nagyon durva képeket látni a kiállításon, hanem nagyon erős természetfotók és hihetetlen sportfotók is megtekinthetők. 

Az idei kiállítás egyik nagy sikere a magyar díjazott, Máté Bence éjszakai képsorozata. Külön kamarakiállítást szerveztek neki, Láthatatlanul címmel. 

Révész Tamás hozzátette: az idén "egészen különös együttműködésre" léptek a Radnóti Színházzal, hiszen a társulat több tagja a kiállított képekről eszükbe jutó szereprészleteket mond el, ez pedig az október 23-ig nyitva tartó tárlat mellett, egy kivetítőn lesz látható.

Ízelítő a képekből és a videókból:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×