eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Mindig minden változik a Szigeten

Mindig minden változik a Szigeten

Mozi, cirkusz, színház, art zone - rengeteg izgalmas program várja a fesztiválozókat a Szigeten a koncerteken kívül is.

Magyar filmekkel – a legnagyobb mozisikerekkel és a nemzetközi filmfesztiválok kedvenceivel –, pattogatott kukoricával, légkondival, és

idén először felújított magyar klasszikusokkal és némafilmekkel várja a fesztiválozókat

a Filmalap #MoziASzigeten vetítéssorozata. Az aktuális kedvencek mellett igazi kuriózum Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmje, a később Oscar-díjas Michael Curtiz néven világhírű Kertész Mihály rendezésében készült némafilm: A tolonc. A zenei aláfestését Darvas Ferenc zongorakísérete adja.

Idén is van múzeumi negyed

a Szigeten, ahol – többek között - a Magyar Nemzeti Múzeum, az Aquincumi Múzeum, a Néprajzi Múzeum és kArton karikatúra és képregény múzeum is különböző programokkal, mini-kiállításokkal várja a látogatókat.

A felújítás előtt álló Iparművészeti Múzeum kivitte a Szigetre a laterna-torony egyik elemét, amit most szabadon birtokba vehetnek a fesztiválozók – mondta Cselovszki Zoltán főigazgató.

„Ez az elem régóta lekerült az épület kupolájából. Mindenki, aki gyönyörködik Budapest épületeiben, legszívesebben megérintené a díszeket, szobrokat, mintákat, csak ezek fönt vannak. Most elérhető közelségbe hozzuk a szecesszió egy csúcsdarabját. Meg lehet érinteni, össze lehet firkálni, rá lehet mászni, a szigetlakók birtokba vehetik.”

Mindig minden változik a Szigeten

Idén is nyílt új helyszín, a népszerű cirkuszi sátor pedig új helyet kapott – sorolta a változásokat Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője.

„Folyamatosan fejlesztjük a Szigetet,

időnként áthelyezzük a helyszíneket, vagy újak jönnek létre. Azzal, hogy a cirkusz most új helyre került, ezzel saját kis cirkuszzóna létesült, lesz egy szabadtéri színpad is az artistáknak. A program is alakítja a helyszínét.”

A Nagy Utcaszínház előadását idén egy argentin-spanyol Aerial és egy francia társulat készítette, de lesz sétáló utcaszínház is. Idén is felépült a Színház- és Táncsátor, van Vándor Vurstli, Magic Mirror, a Cardbordia sátorban pedig minden nap kartondobozokból építenek installációkat.

A fesztivál idén nemzetközi pályázatot hirdetett művészeti installációkra: az Art of Freedomra több száz építmény, szobor, installáció terve érkezett szerte a világból, ezek közül száz látható a Sziget különböző részein; akad köztük kupakokból összerakott óriás Sziget Lego, fénylények, gyufaszálakból épített kazal és egy fából épült Bridge of Love, amelyet Wahorn András által tervezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×