eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Diadalmenetben a Kaliforniai Álom és a Holdfény

A Kaliforniai álom című musicalfilm és Barry Jenkins felnőtté válásról szóló drámája, a Holdfény folytatja diadalmenetét az idei Oscar-szezonban: az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) díjára is jelölést kaptak.

Damien Chazelle Kaliforniai álom és Jenkins Holdfény című filmje előzőleg a legjobb musical, valamint a legjobb dráma díját nyerte el a Golden Globe-gálán.

A DGA jelöltjei között a két alkotás rendezőin kívül A régi várost jegyző Kenneth Lonergan, az Oroszlánt rendező Garth Davis és az Érkezés című sci-fit forgató Denis Villeneuve is szerepel.

Davist a rendezőcéh legjobb elsőfilmesnek járó díjára jelölték, akárcsak a The Birth of a Nation című rabszolgadráma alkotóját, Nate Parkert. Parker jelölése meglepetést keltett, mivel a rendező díjesélyei a minimálisra csökkentek, amikor néhány hónapja a média kereszttüzébe került, mert diákkorában nemi erőszakkal vádolták, ez alól azonban a bíróság annak idéjén felmentette.

Az elsőfilmesek mezőnyében a 10 Cloverfield Lane rendezője, Dan Trachtenberg, a Deadpoolt rendező Tim Miller és Kelly Fremon Craig, a The Edge of Seventeen című film rendezője is verseng a céh díjáért.

A DGA díjazottjai később jó eséllyel gyűjtik be az Oscart is, a rendezőcéh választásai hatással vannak az amerikai filmakadémia tagjainak szavazataira. A mintegy 16 ezer tagot számláló rendezőcéh jelöltlistáján ugyanakkor gyakran szerepelnek populárisabb alkotások is, míg a filmakadémia rendezői tagozatának csaknem 400 tagja ehhez képest kevesebb közönségfilmet válogat a jelöltjei közé.

A DGA játékfilmes rendezői díját tavaly Alejandro Inárritunak adta A visszatérő című bosszúdrámáért, a rendező később az Oscart is elnyerte.

A filmakadémia díjaira jelöltek listáját január 24-én jelentik be.

A DGA díjait február 4-én adják át Los Angelesben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×