eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Mitől függ, hogy fizetős vagy ingyenes a színházi ruhatár?

A színházak eldönthetik, hogy ingyenesen vagy fizetős rendszerben biztosítják a ruhatári szolgáltatást a vendégeknek, mivel az intézmények támogatása nem fedezi a színházak teljes költségvetését.

A fővárosi színházak saját hatáskörben dönthetik el, hogy milyen formában oldják meg a ruhatárak fenntartását és működtetését, illetve azt is, hogy külön díjszabással működtetik vagy beépítik a jegyárba – közölte a Fővárosi Önkormányzat Sajtóosztálya, miután hallgatóink azzal a kérdéssel fordultak hozzánk, hogy a fővárosi vagy állami fenntartási intézményekben, miért nem díjmentes vagy része a belépő árának a ruhatár használata.

A Városháza kiemelte, nincs olyan szabályozás, amely a színházak számára előírná, hogy milyen módon oldják meg a kabátok elhelyezését. Hozzátették: a gyakorlat – beleértve a Budapest területén működő nem önkormányzati fenntartású színházakat is – nagyon eltérő képet mutat a színházak különböző adottságainak megfelelően.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő színházak önálló gazdálkodással bíró, nonprofit gazdasági társaságként működnek, a részükre biztosított állami és önkormányzati támogatás nem fedezi teljesen az intézmények működtetési kiadásait, a hiányzó részt saját bevételből kell finanszírozniuk. A jegyárak és a különböző díjak - beleértve a ruhatárak használati díjak - meghatározása az érintett társaság feladata és hatásköre.

A színházak alapító okiratában foglaltak szerint az alapító kizárólagos hatáskörébe a társaság üzleti tervének jóváhagyása tartozik. Az üzleti tervben adnak számot a színházak az adott évi tervezett bevételeikről és kiadásaikról, amelyről a Főváros illetékes bizottságai alapján a Fővárosi Közgyűlés dönt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×