eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Polgár Judit: a sakk nem csak a harminckét figuráról szól

Világsakkfesztivált rendeznek szombaton Budapesten a Várkert Bazárban, amelynek főszervezője Polgár Judit. Minden idők legjobb női sakkozója a rendezvény részleteiről beszélt az InfoRádióban.

A fesztivál ötletgazdája és főszervezője, minden idők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven át vezető Polgár Judit szerint a Világsakkfesztivál 2007-es indulásakor az volt a cél, hogy minél többen átélhessék a sakk mint játék és sportág adta élményeket, és legyen egy nap, amikor a világon minden sakkot szerető ember osztozik a közös játék élményén.

„A fesztivál lényege, hogy minél szélesebb körben eljuttassuk a sakkot; azoknak, akiket még nem szippantott be a sakk világa és megmutatni azoknak, akik szeretnének megbarátkozni vele” - mondta Polgár Judit.

Minden idők legjobb női sakkozója hozzáfűzte, a látogatók talán mást is kapnak, mint amit gondolnának.

„Nemcsak a sakktábláról és a harminckét figuráról szól ez a sport, hanem sokkal többről. A kulturális, oktatási, művészi és természetesen a sportos megközelítéséből is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők” - mondta Polgár Judit.

Sok program lesz a Várkert Bazár 2000 négyzetméterén. A nemzetközi világklasszisokat és hat kiváló magyar játékost felvonultató Highlander Kupa, mellett lesz sakkszimultán is – jelezte a fesztivál főszervezője.

„Zsófia és én harminc-harminc emberrel játszunk majd. Négy csoportban lesz sakkpalota kupa a gyerekeknek, amelyen megmérettethetik magukat, és tehetségfelmérés is. Olyan dolgok is lesznek, amihez nem kell tudni sakkozni, ilyen például a sakkfigurakészítés a sakkpalotasétány is, ahol finom csokoládéért cserébe feladatokat kell teljesíteni” - emelte ki Polgár Judit.

Ezen kívül rengeteg ügyességi, kreatív és kézműves programok várják a gyerekeket, a színpadon interaktív játékok zajlanak; például sakkelőadás kezdőknek Polgár Zsófiával, és lesz előttem az utódom a sport szemszögéből.

„Fontosak a régi klasszikusok, a halhatatlan sportolók közül Kulcsár Győző, Vaskuti István, Faragó Tamás és Kozák Danuta is ellátogat hozzánk – az fantasztikus élmény lesz, nemcsak a látogatóknak, hanem nekem is. Számtalan olyan program lesz, amelynek segítségével két órát, folyamatos játékkal simán el tudnak tölteni a családok, gyerekek” - ígérte Polgár Judit.

Polgár Judit kijelentette, a sakkszeretőkön kívül azok is biztosan találnak szórakoztató programot, akik még soha nem voltak sakkeseményen, nem is ismerik a játék szabályait.

Az idei eseményhez - amelynek jelmondata: "A sakk összeköt minket" - közel 90 országból csatlakoztak. Az egész napos sakkfesztivál 10 órakor kezdődő színes programjában minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×