eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ez a bor és gasztronómia hétvégéje Tokaj-Hegyalján

A bor és a gasztronómia dominál ezen a hétvégén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék két meghatározó településén, Tokajban és Tállyán, a programokat egyebek mellett színházi előadások, koncertek, hangversenyek fűszerezik - közölték a szervezők.

A tájékoztatás szerint immár tizenkettedik alkalommal tartják a Tokaji Ősz elnevezésű, limitált befogadóképességű borgasztronómiai eseményt. A rendezvény küldetése, hogy a világörökségi borvidéken a tokaji bor köré felépített, évről évre megrendezendő programsorozattal lehetőséget nyújtson az igényes szórakozásra.

A szeptember 23. és 25. közötti Tokaji Ősz különlegességének ígérkeznek a Michelin-csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira által készített gasztronómiai remekek kiváló borokkal párosítva.

A rendezvényen debütál az a tokaji furmint pohár, melyet a Tokaj.hu felkérésére egy neves osztrák üvegkészítő manufaktúra tervezett meg, a hazai borász szakma pedig tudásával és tapasztalatával járult hozzá az elegáns és egyedi forma megalkotásához. A pohár erőssége, hogy nem csak a száraz, de a félédes és édes furmintok íz- és aromavilágát is tökéletesen "kezeli".

A tolcsvai Oremus Szőlőbirtokon dűlőtúrán, borkóstoláson és szüreten vehetnek részt az érdeklődők. A leszüretelt szőlőből Bacsó András, a 2016-os Borászok borásza külön készít borokat, melyeket a rendezvényt követően lepalackoznak és névre szólóan eljuttatnak a vendégeknek.

Ugyancsak a mostani hétvégén tartják Tállyán a Kerekdomb fesztivált és bormustrát, amely ezúttal is a jó borokat kedvelő, művészetszerető látogatókra fókuszál. A Művészetek Völgye csapatának társszervezésében zajló három napos összművészeti fesztiválon színházi előadások, koncertek, hangversenyek, gyerekprogramok és természetesen a tájegység különleges borai várják a látogatókat.

A fesztivál helyszínei Tállya történelmi központjában helyezkednek el, melyek közül az egyik legimpozánsabb az 1720-ban épült barokk Maillot-kastély, ahol fesztivál ideje alatt a gyerekprogramokat rendezik. Az Oroszlános Borhotel és Borvendéglő pedig a gasztronómiai bemutatók, borvacsorák és irodalmi estek színhelye lesz. Mások mellett Varró Dániel, Molnár Krisztina Rita közreműködésével versműhely is nyílik.

A fesztiválhoz a Szent László tiszteletére emelt római katolikus templom is kapcsolódik. Fellép Fassang László orgonaművész, a Kelemen Barnabás-Kokas Katalin házaspár és a fiatal Virtuózok is koncertet adnak.

A Vincellér ház udvarán állítják fel a fesztivál nagyszínpadát, amelyen műsort ad Szalóki Ági, a Kaláka Együttes, a Budapest Bár, a Kiscsillag, az Anima Sound System, a Belmondo és Harcsa Veronika is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×