eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Klasszikus és kultkönyvek - gyerekszínházi mustra

A klasszikusok mellett, mint A csillagszemű juhász, a Lúdas Matyi, A Pál utcai fiúk és a Bánk Bán sok kortárs mesedarab és kultkönyvek színpadi feldolgozásai is várják a gyerekeket az új színházi évadban.

Nagyszabású előadás keretében tér vissza a népmese a Budapest Bábszínház színpadára: A csillagszemű juhász történetét Szálinger Balázs átiratában népzenével-néptánccal fűszerezve mutatják be október 9-én. De a Bábszínház hat új premierje közül különösen izgalmasnak ígérkezik a Szalóki Ági dalaira és előadására épülő Gingalló bemutató, vagy a Szabó T. Anna költői szövegével színre vitt Grimm mese, a Holle anyó.

A Kolibri Színház az idei évadban is a gyerek közönség minden rétegét megszólítja: a csecsemőszínházi produkcióktól a kamaszoknak szóló interaktív játékokig. Színre viszik a kultikus regényt, a Minden dolgok könyvét, és egy friss sikerkönyvet a Mágikus állatok iskoláját is.

Az elsősorban felnőtteknek játszó teátrumok is várják az új évadban a gyermekközönséget. A Vígszínházban már folynak A Pál utcai fiúk próbái. Molnár Ferenc klasszikusát a Dzsungel könyve szerző párosának Dés Lászlónak és Geszti Péternek a dalaival és Grecsó Krisztián átiratában viszik színre. A Nemzeti Színház a Bánk Bánt tűzi műsorra májusban, Udvaros Dorottyával Gertrudis szerepében lesz látható. A Magyar Színház egy környezett tudatos, szemléletformáló mesével a Tündér Mira történetével várja gyermekközönségét.

A Stúdió K, mely már évtizedek óta ugyan olyan energiákkal és minőségben játszik gyerekeknek és felnőtteknek, október 8-ai első bemutatójával a legkisebbeknek kedveskedik. A Kipling meséjéből írt A kíváncsi kiselefánt után, amely a színház évek óta repertoáron lévő sikerdarabja, most újra Kipling egzotikus világát idézik meg A kenguru kölyök című játékban, Spilák Lajos pedig ezerféle hangszeren játszik majd ezúttal is.

A Fővárosi Nagycirkusz az új évadban egy új vállalkozásba fog, október elsejétől egy hónapig játsszák a Lúdas Matyit, amely 95 százalékban artista előadás, ugyanakkor az elképesztő attrakciók történetet mesélnek. Fekete Péter így mutatta be a készülő produkciót.

A számos kőszínházi bemutató mellett virágzik az osztálytermi előadások új műfaja és a színházi nevelési programok is, ezek a konfliktuskezelő, a lényegre tapintó előadások azonban elsősorban az osztályközösségeket szólítják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 09:12
×
×
×
×