eur:
392.44
usd:
362.52
bux:
71937.14
2024. július 8. hétfő Ellák

Szijjártó minisztériuma kicsengeti a Budapesti Fesztiválzenekar deficitjét

Nem maradnak el a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi turnéi és csak egy nagyzenekari koncertet mondtak le amiatt, hogy Fővárosi Közgyűlés 77 százalékkal, 60 millió forintra csökkentette a zenekar támogatását - tájékoztatta a zenekar vezetősége a hétvégén az MTI-t.

A közlemény szerint a BFZ vezetősége megvizsgálta, hogy a csökkentett támogatás miatt rendelkezésére álló forrásból mely koncertek, turnék és egyéb projektek lemondása vált szükségessé. A veszélyeztetett hangversenyek listáját Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója korábban egy videóüzenetben tette közé.

Mivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartja a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi koncertjeit és kipótolja a balti államokba tervezett turné 60 millió forintos deficitjét, a zenekar elutazhat a nagy presztízsű fesztiválokra, Vilniusba, Rigába, Szentpétervárra és Ravennába.

A Müpába tervezett nagyzenekari koncertek közül egyet mondanak le, a 2016 novemberére tervezett koncertet Dmitrij Kitajenkóval. Erről a zenekar tájékoztatta közönségét, a már megvásárolt jegyek árát pedig igény szerint visszatérítik vagy másik koncertet ajánlanak fel helyette, illetve a közönség a visszatérítendő összeggel támogathatja a BFZ veszélybe került ifjúsági programjait.

A 2016/2017-es évadban a BFZ nem tudja finanszírozni a szezonkezdéshez szorosan hozzátartozó iskolaopera megrendezését, amelyet az eredeti tervek szerint tíz budapesti és környékbeli oktatási intézménybe vittek volna el ingyenesen.

A BFZ emellett visszatér korábbi gyakorlatához és az évi három helyett ismét csak két Közösségi Hetet szervez, az elsőt áprilisban, a másodikat júniusban tartják.

A Fesztiválzenekar nemzetközi támogatásgyűjtő kampányt indít a partneriskolái számára ingyenesen biztosított Hangszerkóstoló sorozat megszervezésére, valamint az egyik legnépszerűbb koncertsorozat, a fiatalok számára életre hívott Midnight Music folytatásához. Ahhoz, hogy e programok 2016 őszén folytatódhassanak, a zenekarnak augusztus 10-ig kell előteremtenie a szükséges összeget - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

„Egyszer belehalok” – vallott a milliomos embercsempész

„Felkészültem a halálra” – mondta az Európában tevékenykedő egyik embercsempész, aki tavaly egymillió eurót keresett. A magát csak Taha néven említő férfi a Sky News-nak nyilatkozott a jövedelmező üzletről, amelyben rivális bandák fenyegetik egymást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Bizonytalanság a tőzsdéken, iránymutatásra várnak a befektetők

Bizonytalanság a tőzsdéken, iránymutatásra várnak a befektetők

Eséssel indították a hetet az ázsiai tőzsdék, ami az európai kereskedés hangulatán is meglátszódhat majd a mai piacnyitáskor. Reagálhatnak ma a piacok a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójára, ahol meglepetésszerű eredmény született: bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×