eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Találkozó a titokzatos Bebe úrral

Tímár Péter Casting minden című filmjét, és a 2007-es, Európa Filmdíjas, román 4 hónap, 3 hét, 2 napot is mától vetítik a magyar mozik.

A héten mutatják be a mozik a Casting minden című magyar filmet Tímár Péter rendezésében. Az eredetileg Kern András forgatókönyvéből készült filmben a színész egy lecsúszott dalszerző-énekest alakít, aki bárzongoristaként tengeti életét.

Egy nap egy fiatal lány keresi meg, hogy segítse felkészülését egy televíziós tehetségkutató énekversenyben. Bár eleinte nem hajlik rá, barátai és a lány unszolására végül elvállalja a felkészítést.

A film története és a magyar kereskedelmi tévécsatornákon futott tehetségkutató versenyek között párhuzamok érezhetők. Ezt erősíti Puskás Péter és a főszereplőként gyakorlatilag önmagát alakító Oláh Ibolya szereplése is.

A Casting minden ezzel együtt hozza az elmúlt évek magyar vígjátékainak színvonalát.

4 hónap, 3 hét, 2 nap

Szintén a héten mutatják be 2007 egyik leginkább méltatott európai filmjét, a román Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című alkotását. A 1980-as évek végén, Romániában játszódó történet főhősnője két kollégiumi szobatárs, Otilia és Gabita.

Gabita terhes, az abortuszt viszont tiltja a törvény, így a lány és az őt segítő Otilia kockázatos vállalkozásba kezd.

Találkozót kezdeményeznek Bebe úrral, aki elvégezné az illegális abortuszt, ugyanakkor időközben olyan változtatásokat tesz a megállapodásukban, ami egyre nehezebb körülmények közé hozza a két lányt.

Cristian Mungiu egy trilógia első részének szánja a 4 hónap, 3 hét, 2 napot, amelyben a kisemberek megpróbáltatásait a kommunista diktatúra utolsó éveiben, a hatalom direkt megjelenítése nélkül igyekszik ábrázolni.

Mungiu legújabb alkotásán jól érzékelhetők a kortárs román film nemzetközi viszonylatban is népszerű stílusjegyei, a minimalista realizmus, a szentimentalizmust nélkülöző, szenvedélyektől mentes, mégis drámai alakítások, amelyek a hétköznapok emberét állítják a középpontba.

A film nemzetközi sikerét számos elismerés is bizonyítja. 2007-ben a film Cannes-ban és a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon is elnyerte a kritikusok díját, az Európai Filmakadémia pedig a legjobb film és a legjobb rendezés díját ítélte oda neki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 21:01
×
×
×
×