eur:
400.4
usd:
362.91
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

A felnőttek negyede egyáltalán nem olvas könyvet

Nagy-Britanniában minden negyedik felnőtt bevallja, hogy az elmúlt egy évben egyetlen könyvet sem olvasott el. Minden második pedig hazudik, amikor olvasási szokásairól kérdezik, csak hogy intelligensebbnek mutassa magát.

A szigetországban az illetékes minisztérium minden évben kampányt indít annak érdekében, hogy olvasásra sarkallja az embereket. Idén például arra akarják rávenni a vállalatvezetőket, hogy a bezárt dohányzóhelyiségek helyén kis könyvtárakat hozzanak létre, hátha ezzel kedvet csinálnak dolgozóiknak az olvasáshoz.

A kampány keretében egy felmérést is készítettek arról, hogy a felnőttek mennyit olvasnak. Kiderült, hogy az emberek fele az elmúlt egy évben átlagosan öt könyvet olvasott el.

Ugyanakkor minden negyedik ember egyáltalán nem olvasott semmit, a felmérést megelőző 12 hónapban. Közülük minden második 16 és 24 év közötti férfi, így feltehetően a jövőben az ő olvasási kedvüket próbálják majd erősíteni a kampányolók. Az apákat is arra sarkallják majd: naponta legalább 10 percet fordítsanak olvasásra, így próbáljanak meg jó példát mutatni a fiúknak.

Egy másik vizsgálat pedig arra mutatott rá, hogy a britek harmada, hogy olvasottabbnak és tájékozottabbnak tűnjön, azt vallja: kezébe vesz úgynevezett elgondolkodtató könyveket, ám amikor arról kérdezik, hogy miről szólt, nem tudja folytatni a beszélgetést. Amikor pedig a klasszikus irodalom kerül szóba, 40 százalék hazudik.

Sokan ugyanis úgy tartják: aki azt vallja magáról, hogy olvas klasszikus irodalmat, az intelligensebbnek tűnik a többiek szemében.

Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Kivonultak az ukrán erők a fontos erődvárosból, újabb eszközzel toboroz katonákat Putyin – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Elfoglalta az orosz haderő a Donyeck megyei Vuhledárt. Szerdán az ukrán hadsereg is elismerte, hogy kivonultak a városból. Az egyik ukrán műveleti csoport szerint azért adták fel a stratégiai fontosságú erődvárost, mert az orosz csapatok majdnem bekerítették őket. Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint automatikusan felmentést kap minden vád alól az, aki katonai szolgálatot vállal az orosz haderőben, miközben büntetőeljárás zajlik ellene. Szintén felmentés jár azoknak, akiket elítéltek, de még nem kezdték el letölteni börtönbüntetésüket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 21:01
×
×
×
×