eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Hallgassa meg a dalt, amely 20 év után verte ki a biztosítékot a BBC-nél

Cenzúrázták a BBC-nél a The Pogues nevű ír zenekar Fairytale of New York című, 1987 karácsonyi klasszikusát a benne elhangzó trágár szavak miatt.

A Fairytale of New York az együttes If I Should Fall from Grace with God című lemezén jelent meg; 1987 karácsonyán a slágerlisták második helyére jutott Nagy-Britanniában.

Most nem ennyire szerencsés a dal, mivel a BBC Radio 1 úgy döntött, hogy a legdurvábbnak minősített trágárság nem hangozhat el a számban. A rádió célja, hogy elkerülje a hallgatók esetleges megbántását.

A számban Kirsty MacColl azt énekli a The Pouges akkori frontemberének, Shane MacGowannak, hogy "you scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot".

Ezt szabad fordításban annyit tesz, hogy "te gennyzsák, te féreg, te ócska, aljas köcsög". A sértésekre hasonló hangnemben válaszol Shane MacGoven is.

A BBC Radio 1 a felvételből kitörölte az idézet utolsó szavát. Az adó döntését kritizálva az azóta elhunyt Kirsty MacColl édesanyja nevetségesnek nevezte a cenzúrát.

A The Pouges szóvivője mulatságosnak találta, hogy az egyik legkedveltebb karácsonyi dalról hirtelen azt feltételezik: bántó lehet.

Érdekesség, hogy a BBC Radio 1 döntését nem követte a közszolgálati médium 2-es csatornája, amely bejelentette, hogy az eredeti változatot adja majd le.

A The Pogues 1982-ben alakult, zenéjét a tradicionális ír hangzásvilág jellemzi rockos és punkos behatásokkal. A zenekar 1996-ban feloszlott, majd 2001-ben ismét összeállt.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×