eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

El Kazovszkij megrendítő fríze a Bartók 32 Galériában

Egy kétszer 15 méteres fríz festményt készített El Kazovszkij képzőművész a harmincéves Bartók 32 Galéria születésnapja alkalmából. A képet kedden este mutatják be. A Papírfríz II elnevezésű tárlatot február elsejéig láthatják az érdeklődők.

Napok óta a Bartók 32 Galériában dolgozik El Kazovszkij új frízén, amelyet kedden este mutatnak be az idén harmincéves intézményben - mondta az InfoRádiónak a galéria vezetője.

Horváth Károly hozzátette: 2002-ben már tartottak hasonló, nagy sikerű, Papírfríz című akciót, kísérletet.

A mostani tárlat a galéria vezetője szerint mindannak összefoglalása, amit a festőművész eddig alkotott: új, megrendítően szép képén megjelenik szinte minden olyan motívum, amit El Kazovszkij valaha használt.

A frízt több kép alkotja, amelyeken színházszerű jelenetek láthatók visszatérő szereplőkkel. Állandó szereplő egy állatfigura, amelyet egyesek kutyának neveznek, a festőművészt azonban leginkább sakálra vagy farkasra emlékezteti - mondta a Bartók 32 Galéria vezetője.

Ez valójában El Kazovszkij önarcképe, amely hol szemlélője, hol aktív szereplője az egyes szituációknak - fűzte hozzá Horváth Károly.

Ugyancsak visszatérő motívum a művésznél a színház mint konstrukció, a táncosnő figurája, a hattyú - ezeknek mind-mind komoly, szubjektív kötődése van El Kazovszkij lelkéhez, szellemiségéhez - magyarázta a galériavezető.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×