eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Az emlékezetes mozdulatok főszereplői

Átadták a legjobb epizódistáknak járó Aase-díjakat. Az elismerést idén Tanai Bella, Fekete Györgyi, Mihály Pál és Lugosi György vehette át. A díjat Gobbi Hilda alapította, és minden évben négyen kaphatják meg.

Gobbi Hilda végakaratában az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, vagyis az epizodisták számára alapította meg az Aase-díjat.

Az alapító okiratban így ír erről: "Színészi pályafutásom során számos kiemelkedő színészegyéniséget ismerhettem meg, egy-egy alakításukat ma is őrzöm, gazdagabb vagyok általuk. Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce pillanata van, tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot."

A díj elnevezése egyébként Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeményéhez kapcsolódik. Az alapító Gobbi Hilda számos kiváló alakítása közül az egyik éppen Aase anyó felejthetetlen megformálása volt. Rövid szerep, de felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

Idén a Vígszínház nyugalmazott művésze, Tanai Bella részesült Aase-díjban, de megkapta az elismerést Fekete Györgyi, az Egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Mihály Pál, a Pesti Magyar Színház művésze, a Kolozsvári Magyar Állami Magyar Színház örökös tagja, és a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze Lugosi György is.

Az elismerést odaítélő kuratórium nevében a Bajor Gizi Színészmúzeumban Molnár Piroska színművésznő köszöntötte a díjazottakat.

Mint mondta, Gobbi Hilda olyan művészeknek szánta a díjat, akik színészetük nagy részét nem sztárszerepekben töltik, hanem úgy vesszük őket észre, és úgy tarjuk meg őket az emlékezetünkben, hogy a színpadon, ha rövidebb ideig is, de mindig hihetetlen erővel vannak jelen.

Az első Aase-díjakat 1989-ben adták át. Azóta az elismerést megkapta Földi Teri, Pártos Erzsi, Tyll Attila, Csomós Mari, Gáti József, Hunyadkürti György, és Gosztonyi János is.

A díjat odaítélő kuratóriumban Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Csikos Sándor, Epres Attila és Õze Áron foglal helyet 2005 óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×