eur:
398.2
usd:
359.93
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Tízmilliárdot fizettek egy 8,3 centiméteres szobrocskáért

Egy aprócska mészkőfigura, amelyet egykor az ókori Mezopotámia területén faragtak, rekordáron, 57 millió dollárért (csaknem 10 milliárd forint) kelt el New Yorkban.

A mindössze 8,3 centiméteres oroszlánszobrot a feltételezések szerint mintegy ötezer évvel ezelőtt alkotta egy mester a mai Irak vagy Irán területén.

A műalkotást, amelyet egykor Bagdadhoz közel találtak, 1948-ban szerezte meg Alistair és Edith Martin, és híres Guennol-gyűjteményük része lett.

Az aukción befolyó pénz a Martin család által létrehozott jótékonysági alapítványt gazdagítja.

Az árverés előtt Richard Keresey, a Sotheby's ókori osztályának vezetője az állati forma és az emberi póz briliáns ötvözetének nevezte a szobrocskát.

A licitálás győztese abban a kitüntetésben részesül, hogy az ókori világ egyik legrégebbi, legritkább és legszebb műalkotásának a tulajdonosává válik - tette hozzá.

Az előzetes becslések szerint a mészkőfigurának 20 millió dollár körüli áron kellett volna elkelnie. Ezzel szemben a névtelenséget kérő vásárló 57 milliót fizetett.

Ez az összeg csaknem a duplája annak a pénznek, amelyet eddig szoborért valaha árverésen kifizettek. Az eddigi rekordot Pablo Picasso egyik alkotása tartotta, amely 28 millió dollárért kelt el júniusban.

Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×