eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Megkopott orral tért vissza József Attila

Hetven kortárs alkotó írta le kedvenc József Attila-verssorát a hetven éve elhunyt költőről elnevezett budapesti gimnázium megemlékezésén. A Szegedi Tudományegyetem tanulmányi és információs központjában a költő gipszből készült szobrát avatták fel.

A József Attila Gimnázium igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a megemlékezésre költőket, költészettel foglalkozókat és gyerekeket hívtak meg, mindenki felírta a kedvenc József Attila-sorát egy színes zászlóra. A kis lobogókat az intézmény tornyában helyezték el a tűzoltók segítségével.

A költők papírra is leírták a kedvenc sorukat, az idézetek egy kiállítás keretében a gimnázium könyvtárába kerültek.

Egészen fantasztikus, hogy József Attila összevarázsolt bennünket, senki sem választotta ugyanazt a sort - emelte ki Törőcsik Zita.

A megemlékezők között volt többek között Csukás István, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos és Varró Dániel költők, valamint Lovasi András, a Kispál és a Borz frontembere és Kiss Tibor, a Quimby énekese.

Kopott orral a középpontban

A költő halálának 70. évfordulóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában ismét kiállították a poéta gipszből készült szobrát, amely Tápai Antal munkája, aki személyesen ismerte József Attilát.

Az intézmény Egyetemi Hallgatói Önkormányzat kuratóriumának elnöke az InfoRádiónak elmondta: a szobrászművész az alkotást 1960-ban készítette, kimondottan a szegedi ifjúság számára. Három példányban készült el, egy vörösréz-lemezből, kettő gipszből.

Az egyik gipszmásolatot még a kilencvenes években Tápai Piroska, a szobrász lánya ajándékozta az akkori József Attila Tudományegyetem Jogtudományi Karának, 2001-ig annak épületében állt.

Ekkor renoválás miatt a pincébe került, és két éve fedezték fel újra, ekkor vetődött fel a gondolat, hogy megfelelő alkalommal ismét kiállítjuk a fiatal József Attilát ábrázoló szobrot - tette hozzá Beznóczky Antal.

Az alkotás jó állapotban van, csak az orra kopott meg kissé, mert sok ezer babonás hallgató simogatta meg a vizsgák előtt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×