eur:
397.26
usd:
356.82
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Képzett társítások a Bárkában Nádas Péterrel, Jovánovics Györggyel és a Trio Midnighttal

November 30-án, pénteken lesz az idei utolsó Képzett társítások est a Bárkában, ahol a hazai művészeti élet jelentős egyéniségei: Nádas Péter, Jovánovics György és a Trio Midnight lesznek Alföldi Róbert vendégei.

Nádas Péter

legutóbbi regénye, a Párhuzamos történetek két évvel ezelőtt látott napvilágot. Az idén 65 éves író Jovánovics György szobrászművésszel együtt kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007. augusztus 20-án, amikor Alföldi Róbert a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést vette át.

Nádas Péter nemrég tért haza az Egyesült Államokból, ahol nemrég jelent meg ottani új kötete Tűz és tudás címmel. A könyv máris elnyerte az amerikai kritikusok tetszését, a tekintélyes The New York Times terjedelmes cikkben méltatta Nádas Pétert, akit a szerző Prousthoz és Thomas Mannhoz hasonlított.

Jovánovics György nemcsak hazánkban, hanem jelentős németországi kiállítóhelyeken is bemutatkozott több egyéni kiállításon, jelenleg a Corvinus Egyetem homlokzatára készül 34 méter magas acélkompozíciója (ő nyerte az erre a munkára kiírt pályázatot).

A beszélgetésre, felolvasásra, olykor képek bemutatására és vetítésre épülő, a műfaji határokat átlépő esteken mindig hangsúlyos a zene, hiszen a meghívott zenészek kreatív módon reagálnak mindarra, ami az esten elhangzik vagy látható.

November 30-án a hazai dzsesszélet egyik legjelentősebb formációja, a Trio Midnight játszik, amelynek két tagjától is új lemez jelent meg nemrég. A finom játékáról ismert dobos, Balázs Elemér saját együttesével, a Balázs Elemér Grouppal készített új albumot.

A kitűnő zongorista-zeneszerzőnek, Oláh Kálmánnak pedig megjelent nemrég az első amerikai CD-je, amelyen két világhírű muzsikussal játszik. A 2006-ban Liszt-díjjal kitűntetett Oláh Kálmán ugyanis tavaly megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző-verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíját (a tengerentúlon, a dzsessz "hazájában"!), a díjat Oláh Kálmán 2006 szeptemberében vette át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán. A zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. Ez a címe az idén megjelent CD-nek is, amelyen Oláh Kálmán két világhírű zenésszel játszik: Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×