eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Sikeres volt a kísérlet, az Oasis is bevállalja

Több népszerű zenekar, többek között az Oasis és a Jamiroquai is fontolgatja, hogy az interneten ingyen vagy nagyon alacsony összegért letölthetővé teszi a dalait, miután a kezdeményezést nagy lelkesedéssel fogadták a Radiohead rajongói.

A Radiohead honlapján az elmúlt napokban tizenegyszeresére nőtt a látogatók száma, miután már le lehet adni az előrendeléseket a zenekar új lemezére, az In Rainbows-ra. Az albumhoz azonban nem csak a hagyományos cédén lehet hozzájutni: a Radiohead szinte ingyen letölthetővé is teszi a dalokat.

A zenekar menedzsmentje nem árulta el, hogy hányan rendelték eddig meg a lemezt, amelyért az egyes felhasználók annyit fizetnek, amennyit csak szeretnének. Az azonban jelezheti az érdeklődés mértékét, hogy az egyik internetfigyelő cég, a HitWise szerint a Radiohead honlapja a legnépszerűbb zenekari weblapok listájának 43. helyéről az elsőre ugrott.

A Google-ben tízszer többen kerestek rá a zenekar nevére az utóbbi napokban, a zenekar honlapjára látogatók nagy többsége - ennyit elárult a banda szóvivője - azonban nem a letöltési lehetőséget akarja igénybe venni, hanem megrendeli az In Rainbows díszdobozos kiadását, amely bakelitlemezt, cédét és egyéb extrákat is tartalmaz.

Újabb nagyágyúk tervezik

A hírek szerint a kísérlet sikerét látva több, lemezcéggel nem szerződött zenekar, például az Oasis és a Jamiroquai is úgy döntött, hogy a Radiohead nyomdokaiba lép, a Charlatans lemezét pedig már most ingyen letölthetik azok, akik ellátogatnak az XFM rádióállomás honlapjára.

Azok a zenekarok, amelyek úgy határoznak, hogy a neten is elérhetővé teszik albumaikat, a kiesett bevételt több koncertjegy és ajándéktárgy értékesítésével tervezik megszerezni.

Az Oasisszal kapcsolatban minden bizonnyal igaz a hír, mivel a zenekar bejelentette: következő dalukat, a Lord Don't Slow Me Down-t 99 pennyért teszik majd letölthetővé.

Ugyanúgy lopnak

Az ie:music szakértője, David Enthoven szerint - ez a cég menedzseli Robbie Williamst - a kezdeményezést sok művész követi majd. Úgy véli, hogy a zenekarok számára már nem éri meg lemezcégekkel szerződniük, hiszen a cédéeladások gyorsan csökkennek.

Ugyanakkor egyre szélesedik az internetes piac: az ágazat 2003-ban még nem hozott bevételt, 2005-re azonban már 26,5 millió dollárt kerestek vele az eladók, 2005-ben pedig már 53 milliót, ám ez a módszer sem nyújt védelmet az illegális letöltések ellen. A becslések szerint minden egyes pénzért megvásárolt dalra húsz lopott jut.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×