eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Ismerje meg a Mária Terézia Katonai Rend magyar hőseit!

Rendjelek, egyenruhák, fegyverek és képzőművészeti alkotások révén ismerhetik meg a látogatók a Mária Terézia Katonai Rend magyar hőseit a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum kedden megnyílt kiállításán.

A Hadik és Nádasdy nyomdokain című kiállítás megnyitóján Holló József nyugalmazott altábornagy, a múzeum főigazgatója elmondta: a tárlat a legrangosabb osztrák-magyar katonai elismerés, a 250 éve alapított Mária Terézia Katonai Rend magyar lovagjainak emléke előtt tiszteleg.

A főigazgató emlékeztetett arra: az 1757. június 18-ai kolini csata után alapított jeles katonai kitüntetés különböző fokozatait, a rend csaknem két évszázados fennállása alatt több száz magyar vitéz, kezdetekben túlnyomórészt huszárok érdemelték ki.

A látogatók például megismerkedhetnek az első magyar rendlovagok, gróf Nádasdy Ferenc tábornagy és gróf Hadik András tábornagy, valamint a nyomdokaikba lépett, eszükkel és bátorságukkal kitűnt magyar hadfiak fegyvertényeivel.

A sort vitéz Oszlányi Kornél vezérőrnagy zárja, akit 1944 januárjában avatott a rend utolsó lovagjává a nagymesteri teendőkkel megbízott vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 21:27
2024. szeptember 13. 05:15
×
×
×
×