eur:
395.98
usd:
359.46
bux:
0
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Andy Warhol és Marilyn Monroe ismét együtt

Különleges pop art-kiállítás nyílik ősszel a brit fővárosban. A tárlat tisztelgés a műfaj előtt, amely ötven évvel ezelőtt megteremtette a sztárkultuszt.

A kiállítás újra összekapcsolja Andy Warhol, a pop art legismertebb képviselője, és a tragikus sorsú Marilyn Monroe nevét. Először azóta, hogy 1967-ben egy New York-i tárlaton együtt mutatták be a színésznőről készült portrékat - köztük a művész egyik leghíresebb alkotását.

Az amerikai kiállítás, amelyet Marilyn Monroe öngyilkosságának ötödik évfordulóján rendeztek, megszilárdította a szépségéről és tragédiájáról híres színésznő imázsát és előre jelezte azt a hisztériát, ami például Diana, walesi hercegnő halálát körülvette - hangzott el szerdán a tárlat leendő helyszínén.

"Az 1967-es kiállítás mérföldkő volt, amely világi istennővé szentelte fel [Marilynt], valahogy úgy, ahogy a walesi hercegnővel történt" - mondta az őszi tárlatnak helyt adó londoni National Portrait Gallery kurátora, Paul Moorhouse, aki szerint ez elsősorban a pop art miatt történt.

A brit fővárosban Andy Warhol alkotása mellett kiállítják majd négy másik híres pop art művész Monroe-ról készített portréit is.

Rövidfilm-sorozat

Huszonnyolc művész ötvenkét alkotását nézhetik majd meg az érdeklődők, egyebek mellett Roy Lichtensteinét, Robert Rauschenbergét, Jasper Johnsét és David Hockneyét.

Andy Warholnak öt képe lesz látható, de a szervezők levetítik majd a művész Screen Tests című rövidfilm-sorozatát is. Ezekhez Warhol olyan hírességeket nyert meg mint Bob Dylan és Salvador Dalí. A szereplőknek nem kellett különösebben produkálniuk magukat, csupán tíz percig némán ülni egy kamera előtt.

A National Portrait Gallery kurátora szerint a popkultúrában jelentek meg a valódi hírességek, akiket a tömegmédia új formái, a magazinok és a filmek tettek naggyá, a hirtelen jött hírnév azonban elragadta a sztároktól valódi identitásukat.

Paul Moorhouse úgy véli, a pop art megdöbbentően pontos képet adott a korszakról, amelyben született: megmutatta azt is, hogyan alakul ki az új jelenség, a fogyasztói társadalom.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Fontos emberek jártak Kijevben, meghallgatásra találhat Ukrajna legfőbb kérése – Háborús híreink csütörtökön

Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter Kijevben tett látogatást szerdán, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó egyik legfőbb kérdése az volt, lehetővé teszi-e a két ország Ukrajnának, hogy az általuk átadott rakétákkal csapást mérjenek mélyen orosz területekre. Bár a jóváhagyást hivatalosan egyelőre nem kapta meg Kijev, brit kormányzati források szerint Londonban erről már megszületett a döntés, és Joe Biden amerikai elnökön is egyre nagyobb a nyomás, hogy megadja az engedélyt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×