eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

A kabaré hőskora: egy szerep, amit mi találtunk ki

Relikviákkal, kép- és hanganyagokkal mutatja be a pesti kabaré száz évvel ezelőtti megszületését, valamint hőskorát a Budapesti Történeti Múzeum legújabb kiállítása, a Kabaré 100, amely szeptember 20-ig látható a Budavári Palotában.

A kiállítás a hőskornak állít emléket, amikor a pesti kabaré még irodalmi volt, a darabokat írók, költők írták, például Ady Endre, akinek állandó páholya volt az 1907-ben megnyílt Andrássy úti kabaréban - mondta el az InfoRádiónak a kiállítás rendezője.

B. Varga Judit hozzátette: a kiállítás célja, hogy bemutassa, a kabaré akkoriban elit műfaj volt, valamint azt, hogy a konferanszié is magyar "találmány". Az első igazi konferansziénak Nagy Endre Nagyváradról származó újságíró számított.

A kiállításon megtekinthetők Medgyaszay Vilma kabaréigazgató és -színésznő személyes tárgyai, akinek öltözőszobáját is felépítették a múzeumban - közölte a kiállítás rendezője.

A tárlatra a Petőfi Irodalmi Múzeumból és magánszemélyektől is kölcsönöztek írókhoz köthető relikviákat, de kiállítanak számos képzőművészeti alkotást, karikatúrákat, szobrokat, plakátokat is.

A kiállításon meghallgathatók a korabeli kuplék, valamint Medgyaszay Vilma hangja és Nagy Endre konferálása is - fűzte hozzá a kiállítás rendezője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×