eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Perui Parti a Szépművészetiben, Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben

Az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át a múzeumok világnapjává. Ennek alkalmából ma és hétvégén számos programot rendeznek a budapesti közgyűjteményekben és múzeumokban. A Nemzeti Múzeumban és kertjében szombaton és vasárnap tartják a Múzeumok Majálisát, a Szépművészeti Múzeum Perui Partival ünnepli a világnapot, és az ünnep alkalmából szombaton az Iparművészeti Múzeum is este tíz óráig tart nyitva.

A múzeumi világnapon a francia múzeumok kezdeményezésére a közgyűjtemények hajnalig tartanak nyitva, és Nyugat-Európában ekkor tartják a múzeumi éjszakákat - mondta az InfoRádiónak a Szépművészeti Múzeum munkatársa.

Schlett Anna hozzátette: Magyarországon ez júniusban van, a Szépművészeti Múzeum azonban idén másodjára - a nemzetközi ünnephez csatlakozva - éjjel 2-ig tart nyitva, és különböző zenés-táncos programokkal teszi színesebbé az estét.

A Szépművészeti Múzeumban pénteken nyílt meg a nagyszabású "...és akkor megérkeztek az inkák" című kiállítás, a szombat esti Perui Parti programjai is e téma köré csoportosulnak - közölte az intézmény munkatársa.

Az érdeklődők szombaton megismerhetik Latin-Amerika ételeit, zenéit, táncait. Este 6-tól interaktív mesejáték, az Inka Fabula várja a gyerekeket, amelyet egy dél-amerikai indián hagyományőrző egyesület kétórás programja követ népzenével, néptánccal és tánctanítással - mondta Schlett Anna.

Este kilenctől egy kolumbiai, afro ritmusokat játszó zenekar, a Tumba Y Quema ad koncertet. 10 órától hajnali 1-ig a múzeum Ión Piramisában koktélbár és latin táncparti várja a látogatókat Patricio Baeza-val és zenekarával - fűzte hozzá a Szépművészeti Múzeum munkatársa.

Este 10-kor a múzeum előtt máglyát gyújtanak, és egy rövid, dél-amerikai fiesztákat idéző tűzijátékra is sor kerül majd - közölte Schlett Anna.

A múzeumi világnapot követő hétvégén, szombaton és vasárnap a Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumok Majálisa várja reggeltől estig az érdeklődőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×