eur:
397.54
usd:
360.18
bux:
72204.55
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Karnyóné boogie-woogie-ja az Operában

Számos zenei műfaj, köztük a népzene, az operett és a boogie-woogie ötvöződik Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné című komédiájának operaváltozatában, amelyet május 5-én mutatnak be az Operaházban.

Csokonai énekes-táncos darabját 1799-ben írta a csurgói diákoknak. Nyelvezete mára igen különleges, a benne szereplő szavaknak legfeljebb a negyedét lehet érteni - mondta az InfoRádióban az előadás rendezője, Ascher Tamás.

A történet mesebeli: özvegy Karnyóné egy szatócsboltot vezet. Két fiatal udvarlójáért rajong, de nem tudja, hogy azok csak a pénzére hajtanak.

Egy furcsa cselszövés következtében azonban minkét férfi meghal, Karnyóné pedig összeomlik. Ekkor megjelenik a színen Karnyó, kiderül, hogy az özvegy nem is özvegy. Végül egy csoda folytán minden jóra fordul.

Ascher Tamás szerint a nyelvi humor, a darabban szereplő huncut sziporkák kitűnően illeszkednek az opera műfajához.

Vajda János darabját május 4-án mutatja be a Magyar Állami Operaház.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ilyen Budapestet szeretne Karácsony Gergely - terveiről nyilatkozott a főpolgármester

Otthonosabb, zöldebb és szolidárisabb Budapestet szeretne az október 1-jén kezdődő új főpolgármesteri ciklusában Karácsony Gergely. A városvezető az InfoRádióban a paralimpikonok budapesti fogadásán arról is beszélt, hogy egy olimpiai és paralimpiai rendezést össze lehetne kötni a főváros teljes akadálymentesítésével 2036-ra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×