eur:
395.4
usd:
365.07
bux:
73836.44
2024. július 31. szerda Oszkár

Egy nyugdíjas hálószobájában lógott a 400 milliós festmény

Jean Preston készételeket evett, olcsó ruhákat hordott, busszal járt mindenhová, és különösen kedvelte azt a két kis képet, amelyeket még a '60-as években vett édesapjának összesen 200 fontért, azaz kevesebb, mint 80 ezer forintért. A két képről azonban nemrégiben kiderült: egy híres 15. századi oltárkép darabjai, és értékük jóval meghaladja az 1 millió fontot, vagyis a 390 millió forintot.

A firenzei Szent Márk-kolostor oltárképe, amelyet 1439-ben festett Fra Angelico szerzetes, az olasz reneszánsz egyik kiemelkedő alkotása. A napóleoni háborúk idején darabjaira szedték, és részei szétszóródtak a világban.

A központi táblát körülvevő nyolc kis kép közül hat később előkerült, de ennek a két képnek a holléte a művészettörténet egyik nagy rejtélye maradt, egészen nem sokkal ezelőttig.

A rejtélyt végül Jean Preston egy családi barátja, a Bristoli Egyetem művészettörténeti tanszékének volt vezetője oldotta meg, aki az idős hölgy halála előtt nem sokkal egy látogatásakor felismerte a képeket.

"Több éve ismertem már a tulajdonost. Tudta, hogy kivételes festményekről van szó, de fogalma sem volt róla mik is azok valójában. Amikor elmondtam neki, örült, hogy beigazolódott: jó szeme van a művészethez" - emlékezett vissza Michael Liversidge, hozzátéve: jó érzés, hogy Jean Preston még halála előtt megtudta, micsoda kincseket őrzött házában.

Jean Preston, aki a középkori kéziratok szakértője volt, még a '60-as években, az Egyesült Államokban vette a két, fára festett képet édesapjának. Halála után megörökölte, és a vendégszobában tartotta őket a falon.

Bár a szakértők szerint értékük meghaladja az 1 millió fontot, hamarosan kiderül, pontosan mennyit is adnak érte. Jean Preston örökösei ugyanis jövő márciusban árverésre bocsátják Fra Angelico mesterművének ezen két darabját.

Címlapról ajánljuk

Kós Hubert elmondta, miért lett „csak” negyedik az előfutamban

Kós Hubert futamában második lett, negyedik idővel jutott a középdöntőbe a 200 méteres hátúszásban. Elmondta, miért választotta ezt a taktikát. Telegdy Ádám egy kizárásnak köszönhetően jutott tovább.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg

Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg

Idén 1,8-2,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre pedig a 3,5 százalékos növekedés mindenképpen elérhető - mondta a pénzügyminiszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában. Ez alapvetően új információ a kormány részéről, és minden korábbinál pesszimistább előrejelzés. Úgy tűnik, a kormány már lemondott az idei 2,5%-os növekedési céljáról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×