eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Nyolc milliárdot zsebelt be a Kommunista Párt főtitkára

Milliárdos lett a Brit Kommunista Párt főtitkára, miután 20,5 millió fontért, azaz csaknem 8 milliárd forintért adta el egy New York-i árverésen Ernst Ludwig Kirchner német expresszionista festő egyik legjelentősebb művét, amelyet családja nemrégiben kapott vissza a német államtól.

Ernst Ludwig Kirchner "Berliner Strassenszene" című képét Daniella Luxembourg művészeti tanácsadó vásárolta meg a New York-i Neue Galerie nevében.

"Ez Kirchner egyik legjobb munkája. Ha nincs a visszaszolgáltatás, akkor annak az esélye, hogy egy ilyen mű kikerüljön a piacra, egyenlő a nullával. Nincs még egy hasonló kép Kirchner munkái között, annyira ritka. A kép minősége és ritkasága az, ami a magas árat indokolta. Amikor valaki egy ilyen képet vesz, egy múzeumi darabot, egy ország kulturális örökségének egy részét veszi meg" - hangsúlyozta Daniella Luxembourg tanácsadó.

Mi lesz a hatalmas összeggel?

Azt persze egyelőre nem tudni, hogy a Brit Kommunista Párt 62 éves vezetője pontosan mit is kezd majd a hatalmas magánvagyonnal. Előfordulhat, hogy ez ugyanakkora vitát vált majd ki, mint a kép megszerzése. A Kirchner-művet ugyanis nemrégiben a sokat vitatott náci kárpótlási törvények alapján kapta vissza Anita Halpin, mint egy német zsidó cipőgyáros egyetlen élő leszármazottja.

Anita Halpin ügyvédei 2004 óta folytattak tárgyalásokat a kép visszaszolgáltatásáról a berlini városi szenátussal. A kép ugyanis majd 30 éven át a berlini Brücke Múzeumban lógott. A kommunista főtitkár ügyvédei azzal indokolták az igény jogosságát, hogy Anita Halpin nagyszüleit üldözte a náci rezsim, és kényszerből adták át a képet.

A Gestapo kényszerítette Tekla Hess-t

Alfred és Tekla Hess, Anita Halpin édesapjának szülei neves támogatói voltak a német expresszionista művészetnek a 20-as és 30-as években, és Németország egyik legteljesebb expresszionista gyűjteményével büszkélkedhettek.

Alfred Hess 1931-ben meghalt, de 5 évvel később feleségét "meglátogatta" a Gestapo, és a Hess-gyűjtemény átadására kényszerítették. Tekla Hess családja biztonságának érdekében engedett a fenyegetéseknek.

A gyűjteményt széthordták, legtöbb darabja elveszett, vagy nyomott áron talált gazdára. A "Berliner Strassenszene" Svájcba került, 1936-ban Carl Hagemann frankfurti gyűjtő vásárolta meg, akitől a német állam a háború után visszavásárolta, mint az ország expresszionista művészetének egy kiemelkedő darabját.

A 60-as években már kaptak kárpótlást

Anita Halpin édesapja a 60-as években 75 ezer márkás kártérítést kapott a német államtól, ami, bár töredéke volt a gyűjtemény értékének, a legmagasabb összegű kárpótlás volt, amit akkoriban megítélhettek.

A döntés, hogy Anita Halpin, mint az egyetlen élő Hess-örökös, visszakaphatja a Kirchner-képet, júliusban született meg. Berlini művészeti körökben ugyanakkor voltak, akik megrökönyödve fogadták a hírt, és vitatták Anita Halpin törvényes és morális jogát a képhez.

Az árverést követően Anita Halpin ügyvédei nem voltak hajlandóak kizárni, hogy a brit kommunista főtitkár a Hess-gyűjtemény más képeire is benyújtja igényét a jövőben.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×