eur:
395.19
usd:
365.64
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Elhunyt Gregor József operaénekes

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 66 éves korában elhunyt Gregor József operaénekes - közölte a Szegedi Nemzeti Színház. A Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művészt pénteken érte a halál.

Gregor József az InfoRádiónak szeptember elején, a visszavonulása kapcsán adott interjújában elmondta: egy évig töprengett a döntésen.

"Ennek több oka is van. Rossz példák vannak előttem, akik nem tudták időben, a csúcson befejezni a pályafutásukat, és a végén szánakoztak rajtuk. Rajtam egyetlen egy néző vagy hallgató se szánakozzon" - hangsúlyozta Gregor József.

Az operaénekes úgy érezte, hogy belefáradt a színpadon eltöltött 48 évbe, ami "még gombócból is sok".

"Egyelőre rengeteg pihenésre van szükségem, mert most kicsit az egészségi állapotom is megromlott" - tette hozzá a Kossuth-díjas művész az InfoRádióban szeptember 7.-én.

Pályája

{{keretes_cim}}

Gregor Józsefet, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Szeged városa, a Szegedi Nemzeti Színház és a Fejér Megyei Közgyűlés saját halottjának tekinti.

Gregor József nagyságát jelzi, hogy az opera-repertoár minden nagy basszus szerepét elénekelte. Érdekesség, hogy Verdi Falstaffja ugyan nem basszus-szólam, Gregor szegedi fellépéseinek mégis egyik legnagyobb sikerét aratta ebben a szerepben.

A művész énekelt a milanói Scalában, a New York-i Metropolitanben, Houstonban. Legemlékezetesebb szerepei: Figaro (Mozart: Figaro házassága), Leporello (Mozart: Don Giovanni), Szókratész (Telemann: A türelmes Szókratész), Mefisztó (Gounod: Faust).

Már életében halhatatlan lett

Az operákat eredeti nyelven, olaszul, németül, oroszul, csehül, az oratóriumokat latinul énekelte.

Gregor József több mint száz lemezt készített, több ezer operaelőadásban és hangversenyen működött közre, számos rádió-és tévéfelvétele van.

A budapesti Broadway-n, a Nagymező utca aszfaltján ő is elhelyezte lábnyomát, ezzel a magyar előadó-művészet halhatatlanjai társulatának tagja lett.

Élete utolsó nagy hivatalos elismerése alig pár napja érte, ugyanis október 23. alkalmából a köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést kapta meg. A kitüntetést azonban már nem tudta átvenni...


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×