eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Elárverezik Paul McCartney első gitárját

Közel négymillió forint a kikiáltási ára annak a gitárnak, amelyen a Beatles legendás tagja, Sir Paul McCartney megtanult játszani. Az aukciót a világhírű londoni Abbey Road Studiosban rendezik. A hangszert Paul egy volt iskolatársa adja el.

A legenda szerint 1957-ben az akkor tinédzserévei elején járó Paul McCartney egy liverpooli vásáron találkozott először John Lennonnal, akit olyannyira lenyűgözött a játéka, hogy beleegyezett: az ifjú McCartney csatlakozhat zenekarához, a The Quarrymenhez.

Paul gyermekkori iskolatársa, Ian James most úgy döntött: árverésre bocsátja azt a gitárt, amelyen McCartney a nevezetes eseményen játszott. A Beatles volt tagja ráadásul egy levelet is mellékel a hangszerhez, mely bizonyítja annak eredetiségét.

"A mellékelt gitár, amely régi iskolai haverom, Ian James tulajdonában található, az első, amelyet valaha a kezemben tartottam. Ez az a gitár, amelyen az első akkordokat megtanultam a házában a Liverpoolban található Elswich Streeten" - áll a levélben.

A Hunter Davis által írt önéletrajzában Paul McCartney így vallott első találkozásáról John Lennonnal: "azokat az akkordokat, amelyeket megmutattam neki, valójában Ian Jamestől tanultam. Aztán elmentem. Úgy éreztem jó benyomást tettem Johnra, megmutattam nekik, milyen jó vagyok".

Az a gitár, amelyen ugyanaznap John Lennon játszott, 1999-ben került kalapács alá, akkor 155.500 fontot (61,5 millió forintot) fizettek érte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×