eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz
A Sándor-palota által közzétett képen Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) kezet fog egy résztvevővel a csúrogi Megtépázott Krisztus szoborcsoport koszorúzásán 2024. október 28-án.
Nyitókép: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Sulyok Tamás: a zsablyai templom a győzelem helyszíne

A köztársasági elnök a templom átadásakor úgy fopgalmazott: a magyar és szerb nép mindig békére vágyott, és jó ideje közösen jár a megbékélés és a kölcsönös tisztelet útján.

A zsablyai templom a győzelem helyszíne, mert megmutatja, hogy kicsiny közösségeknek is lehet jövője, ha szilárd bennük az elhatározás a megmaradásra - hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök hétfőn, a zsablyai Havas Boldogasszony katolikus templom ünnepélyes átadása alkalmából.

Kiemelte: a templom megmentését a helyiek kezdeményezték, és azért is vált reménységből valósággá, mert a magyar és a szerb nemzet oda tud figyelni egymásra.

"Mert Magyarország és Szerbia kezet adott egymásnak, és tudja, hogy építő párbeszéddel, baráti összefogással sokkal többre jutunk" - mutatott rá a köztársasági elnök.

A zsablyai templom megújulása nemzeteinkre is kihat, többszörösen is fontos számunkra. Megerősít hitben, emberségben és európai összetartozásunkban - hangsúlyozta az államfő.

A templomavatással egy szimbolikus egyensúly állíttatott helyre - közölte a köztársasági elnök, hozzátéve: Zsablya szívében a főút két oldalán áll a szerb ortodox és a római katolikus templom, de most már egyik sincs az összeomlás szélén, hanem mindkettő erőben és dicsőségben hívja a hozzá betérőket.

Mindez kifejezi és megerősíti, hogy Szerbia Vajdaság tartományában a szerbek mellett megbecsülésben részesülnek az itt szülőföldjükön élő magyarok is, az ortodox hívek mellett helyük van a római katolikus híveknek is - fogalmazott Sulyok Tamás.

Hozzátette: a magyar és szerb nép mindig békére vágyott, és jó ideje közösen jár a megbékélés és a kölcsönös tisztelet útján.

Emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt töröltetett el az e vidék magyarjait sújtó kollektív bűnösség pecsétje. Ekkor emlékművet emeltek a csúrogi jeltelen tömegsírnál, és létrehozták a Topalov raktár emlékmúzeumát az áldozatok méltóságának helyreállítására. Hétfőn pedig a szerb elnökkel közösen hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt, megszilárdítva, hogy a keresztény emberség alapérték.

Sulyok Tamás felidézte, hogy az egy esztendeje elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nagy erővel gyorsította fel a történelmi megbékélés folyamatát.

"Ma ennek a folyamatnak egy újabb fejezetéhez érkeztünk a zsablyai templom felavatásával"- emelte ki az államfő, aki szerint ez az ünnepnap a XXI. századi keresztény Európát építő cselekvő erők bizonyossága, az összefogás és a béke jele, amely megtöri a XX. század itt végbement gonoszságait.

"Zsablya két templomának együttes képe a magyar-szerb kölcsönös tisztelet új jelképe" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×