eur:
401.43
usd:
371.26
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya
A korábban gyilkosságért halálra ítélt 88 éves Hakamada Ivao sétát tesz a Sidzuoka prefektúrabeli Hamamacuban 2024. szeptember 26-án. A sidzuokai kerületi bíróság ezen a napon felmentette a férfit, akit 1968-ban ítéltek halálra négy ember két évvel korábbi megöléséért. Hakamada 44 évet töltött rács mögött, mielőtt 2014-ben szabadlábra helyezte egy bíróság, amelynek kétségei támadtak az egykori ökölvívó bűnösségét alátámasztó egyetlen bizonyíték hitelességét illetően. 2023 tavaszán indult perújrafelvételi eljárás az ügyében azzal a céllal, hogy a férfi bizonyíthassa ártatlanságát.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Fél évszázad a halálsoron: elismerte félelmetes tettét a rendőrség

Személyesen látogatott el Sizuoka rendőrfőnöke hétfőn az ártatlanul elítélt és 56 évig a halálsoron tartott Hakamata Ivao hamamacui otthonába, hogy bocsánatot kérjen a férfitől az elszenvedett embertelen bánásmódért.

Hakamatát, egy sizuokai miszót (szójababpaszta) gyártó üzem dolgozóját, négy ember – munkaadója és annak három családtagja – megöléséért tartóztatta le a sizuokai rendőrség 1966-ban. Az áldozatokat megkéselték, kirabolták, házukat felgyújtották.

Az embertelen vallatás hatására Hakamata előbb elismerte bűnösségét, de vallomását később visszavonta, és ezt követően kitartott ártatlansága mellett. Bűnösségét a helyszínen talált véres ruhadarabokkal bizonyították, és 1968-ban halálra ítélték. Halálbüntetését 1980-ban véglegesítették.

A bíróság 2014-ben helyezte szabadlábra, miután kétségek merültek fel a bizonyítékok hitelességét illetően. A férfi ügyében tavaly rendeltek el új bírósági eljárást, amely a közelmúltban zárult le a felmentő ítélettel.

Cuda Takajosi, Sizuoka prefektúra rendőrfőnöke személyesen látogatta meg Hakamatát, hogy bocsánatot kérjen tőle. Az 56 évig ártatlanul a halálsoron tartott embertől először kért bocsánatot egy rendőrségi illetékes.

A rendőrfőnök a látogatást követően elismerte az újságírók előtt, hogy Hakamatát a rendőrségen „kényszerítő és megfélemlítő” eszközökkel vették rá bűnössége beismerésére.

A 88 éves férfi helyett, akit a börtönben töltött évek mentálisan is megviseltek, 91 éves nővére nyilatkozott, és azt mondta, hogy nem akar panaszt tenni a rendőrségen.

A sizuokai bíróság a szeptember végén kimondott, és október 9-én jogerőre emelkedett ítéletében rámutatott, hogy a véres ruhadarabokat, amelyekre a vádat alapozták, a nyomozók hamisították, és helyezték el a gyilkosság helyszínén, továbbá a bíróság azt is megállapította, hogy Hakamatát fizikailag és mentálisan is kínozták, hogy a beismerő vallomást kicsikarják tőle.

Korábban Unemoto Naomi főügyész is közleményt adott ki, amelyben bocsánatot kért Hakamatától.

Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×