eur:
401.89
usd:
370.47
bux:
74214.86
2024. október 21. hétfő Orsolya
Challenger 2 brit harckocsi. Fotó: Twitter/Visegrád 24
Nyitókép: Fotó: Twitter/Visegrád 24

A londoni orosz nagykövet szerint a britek civileket ölnek meg a hazájában

Nagy-Britannia proxiháborút folytat Oroszország ellen ukrán katonákkal – állította a Moszkva londoni nagykövete a BBC-nek adott interjújában. A diplomata ismét tagadta, hogy orosz ügynökök álltak volna a Salisbury-i novicsok-mérgezés mögött.

Az orosz média büszkén mutatott be pár napja – immár közelről is – egy, a kurszki régióban kilőtt Challenger-2 harci járművet. Ezekből a brit gyártású eszközökből több is részt vesz az ukrán fegyveres erők offenzívájában, amely augusztus óta orosz területeket tart megszállva.

A BBC egyik hétvégi műsorának interjút adó londoni orosz nagykövet pedig ezek után fogalmazott úgy, hogy „kormányom határozottan úgy véli, hogy Nagy-Britannia agresszív és proxi háborút folytat Oroszország ellen, ukrán kezekkel”.

„Ezt a proxiháborút a brit kormány vezeti, azzal, hogy halált okozó fegyvereket ad át. A brit kormány orosz katonákat és civileket öl meg” – mondta Andrej Kelin.

A brit védelmi miniszter, John Healey a múlt héten megerősítette az Ukrajna melletti brit kiállást.

„Nekünk, Ukrajna támogatóinak fokoznunk kell a támogatásunkat a következő hetekben és hónapokban, nagyobb nyomást kell gyakorolnunk Oroszországra, hogy biztosítsuk Ukrajna győzelmét, mert Európa védelme ott kezdődik” – mondta a brit miniszter.

Az orosz nagykövettel folytatott interjút pénteken vették fel – nem sokkal azután, hogy Zelenszkij ukrán elnök európai vezetők előtt bemutatta „győzelmi tervét”.

Az orosz diplomata ezt úgy kommentálta, hogy az ukrán elnök „kétségbeesett... teljességgel tudatában van, hogy nemcsak területet veszít, de elveszíti konfliktust is. Nem mondanám, hogy holnap megadják magukat. Még ellenállnak, de nincs értelme. Ha nem tárgyal velünk, további területet veszít el”.

Laura Kuenssberg, a BBC vasárnap reggeli műsorának házigazdája felvetette a nagykövetnek: a brit, az amerikai, a német és a kanadai kormány szerint is Oroszország állt a 2018-as Salisbury-mérgezés mögött.

Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynököt, aki egy fogolycsere után Angliába távozhatott és brit állampolgárságot kapott és lányát ebben a dél-angliai városban mérgezte meg a brit kormány szerint novicsok idegméreggel két orosz ügynök. Szkripálék túlélték, de egy brit nő, aki felvett egy mérgezett parfümös üveget, meghalt.

A nagykövet ironikus mosollyal fogadta a kérdést.

„Túl sok kormány szólalt meg itt, talán egyeztetnek egymással. Az egész egy nonszensz... nem akarom ezt taglalni, mert már világos magyarázatot adtunk” – közölte és visszakérdezett, hogy miért vették elő öt évvel később az ügyet. Azért, mert nyilvános vizsgálat folyik – válaszolt a BBC-s házigazda.

A nagykövet elutasította, hogy Putyin orosz elnök vagy a két megvádolt ügynök a brit áldozat családjának nyomására tanúvallomást tenne a vizsgálat előtt. Utóbbiak – úgymond -elmagyarázták, miért mentek az angol városba: hagy megnézzék híres templomtornyát – ismételte el a két gyanúsított korabeli interjújában elhangzott és még Oroszországban is nagy derültséget kiváltó magyarázatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Az ukrán elnök szerint tízezer észak-koreai katonát vetne be Oroszország a fronton. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Oroszország külföldön is toboroz, az észak-koreaiak jelenlétére azonban egyelőre nincs bizonyíték, de nem is lehet kizárni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×