eur:
401.51
usd:
369.69
bux:
75169.69
2024. október 17. csütörtök Hedvig
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára nagy hatótávolságú tüzérségi hadgyakorlatot kísér figyelemmel egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2020. március 2-án. A fegyverteszt során kilőtt lövedékek közül több a Japán-tengerbe csapódott. A kommunista állam 2019-ben 13 alkalommal végzett próbaindítást rakétákkal.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Utakat robbant fel Észak-Korea, hogy esély se legyen a kapcsolatra Déllel

Észak-Korea állami médiájának csütörtöki közlése szerint "ellenséges államnak" nyilvánította Dél-Koreát, és ezt az ország alkotmányában is rögzítették.

A KCNA állami hírügynökség jelentette, hogy a hadsereg az "ellenséges állammal" szembeni intézkedésként és a Dél-Koreától való "fokozatos és teljes elválás" részeként kedden felrobbantotta a két ország közötti vasúti és közúti összeköttetéseknek azokat a szakaszait, amelyek a tűzszüneti vonal menti demilitarizált övezetben találhatók a saját területén.

"Ez elkerülhetetlen és törvényes intézkedés a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság alkotmányával összhangban, miután az már egyértelműen ellenséges államként határozza meg a Koreai Köztársaságot" - közölte a KCNA.

A védelmi minisztérium szóvivője arról is beszámolt a KCNA szerint, hogy "további lépéseket tesznek a lezárt déli határ tartós megerősítésére".

A BlackSky amerikai műholdas hírszerzőcég több szerdai műholdfelvételén látható, hogy a határ menti Keszongba vezető út jelentős része hiányzik.

A szöuli országegyesítési minisztérium hangsúlyozta, hogy határozottan elítéli Dél-Korea ellenséges állammá minősítését, és leszögezte, hogy továbbra is kitart az újraegyesítés szándéka mellett.

Phenjan a múlt héten jelentette be, hogy teljesen elvágja az országot Dél-Koreával összekötő közutakat és vasútvonalakat, és megerősíti déli határának védelmét, válaszul a dél-koreai hadgyakorlatokra és az amerikai stratégiai nukleáris eszközök gyakori megjelenésére a térségben.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető már januárban sürgette, hogy töröljék az alkotmányból a Déllel való újraegyesülés célját. Az ország parlamentje, a Legfelsőbb Népi Gyűlés valószínűleg a múlt heti kétnapos ülésén döntött az alkotmány módosításáról, és Dél-Korea ellenséges állammá nyilvánításáról, de az állami média akkor erről nem számolt be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×