eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz
Nyitókép: Pixabay

Új megoldással oldja fel az EU a magyar tiltakozást Ukrajna támogatása ügyében

Az Európai Unió tagállamai előálltak egy javaslattal, hogyan kerüljék Magyarországot, amely vétózza az Európai Békekeretból Ukrajnának folyósítandó támogatásokat.

Az Európai Békekeret (EPF) egy 2021 márciusában létrehozott EU-s alap, amelynek célja a konfliktusmegelőző képesség erősítése és a nemzetközi biztonság fokozása. Magyarország 2023 júniusa óta blokkolja az EPF-ből Ukrajnának szánt 6,5 milliárd euró felszabadítását, arra hivatkozva, hogy az ukrán kormány korábban több magyar céget is szankciós listára vett. Azóta hiába engedett Kijev, a kabinet nem oldotta fel vétóját.

A Portfolio most azt írja, hogy Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője önkéntes hozzájárulásokat javasolt az EPF-hez, hogy megkerüljék Magyarország vétóját. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is kijelentette, hogy Magyarország nem ellenzi azt a javaslatot, amely lehetővé teszi az EU-tagállamok számára, hogy önkéntesen fizessenek a fegyverszállítások kompenzációjáért.

A megoldásnak köszönhetően Magyarország továbbra sem járul hozzá közvetlenül Ukrajna katonai támogatásához, és a magyar kabinet tervei szerint az országra eső önkéntes hozzájárulást Csád védelmére fordítják.

Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×