eur:
395.97
usd:
354.52
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Egy T-72-es harckocsi biztosít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző karának hadgyakorlatán a zászlóalj ócsai kiképzőbázisán, ahol a Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei a támadó és védelmi harc elemeivel ismerkednek. A Tavaszi Lendület 2012 elnevezésű többnapos gyakorlaton 152 tisztjelölt vesz rész, akik a kar katonai vezetői szakán tanulnak.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hatalmas távolságból kénytelenek utánpótlást szállítani az oroszok Ukrajnába

Jelentős változásokat figyeltek meg a távol-keleti Dacsnoje orosz katonai bázison, ahonnan a jelek szerint 250 páncélost vontak ki.

A bázis, amely több mint 6000 kilométerre található Ukrajnától, a japán határon helyezkedik el, a Szahalin szigeten. A felszerelések elszállításához a haditengerészet vagy a légierő közreműködésére volt szükség - írja a The Moscow Times tájékoztatása nyomán a Portfolio.

Jelentős csökkenést figyelt meg az orosz lap a bázison tárolt állományban: amíg 2020-ban még 593 páncélozott jármű állomásozott itt, addig 2024 májusára ez a szám 342-re fogyatkozott.

Vagyis a háború alatt az itt tárolt harci járművek 43 százalékát már eltávolították. Emellett a hangárok száma is 5-re csökkent 9-ről.

Különböző haditechnikai eszközöket tároltak az említett bázison, többek között T-72B harckocsikat, BMP-2B gyalogsági harcjárműveket, különböző tüzérségi eszközöket. Az orosz védelmi minisztérium kategorizálási rendszere szerint a felszerelések jelentős részét a szabad ég alatt tárolták.

Az orosz hadsereg négy kategóriába sorolja a hadi felszereléseit minőség és állapot alapján, a magasabb besorolásúakat jobb körülmények között tárolják. A Dacsnoje-bázison állomásozó eszközök a legalacsonyabb kategóriát képviselik a lap összeállítása szerint.

A volt orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu 2020-ban még a térség megerősítéséről számolt be, ám az ukrajnai háború kitörése után megkezdődött a távol-keleti felszerelés és személyzet rotációja, a japánok például közölték, hogy a légvédelmi rendszerek jelentős részét is eltávolították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×