eur:
393.22
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Donald Trump volt amerikai elnök távozik a manhattani büntetőbíróságról a perében hozott ítélet kihirdetése napján, 2024. május 30-án. Az esküdtszék mind a 34 vádpontban bűnösnek találta Donald Trumpot az ellene üzleti iratok meghamisítása miatt, hallgatási pénz kifizetése nyomán indult büntetőeljárásban. Trump ellen Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat 2023-ban.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

Bírósági döntés született, Donald Trump nem odázhatja el a felelősségre vonást

Elutasította a bíróság Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi elnökjelölt benyújtványát, hogy a választások után döntsenek a 2016-os korrupciós ügyben. A politikus-üzletember ügyvédjei szerint viszont ez befolyásolná a novemberi választást, így még mindig nem biztos, hogy a büntetőperben végleges döntés születik.

A szövetségi bíróság elutasította Donald Trump büntetőügyével kapcsolatos kérését, melyről két hét múlva lesz ítélet. Alvin Hellerstein kerületi bíró döntése szerint nem kerülhet a volt amerikai elnök ítélete hatályon kívül helyezésre, hiába akart élni elnöki mentelmi jogával - írja az AP News híradása nyomán az Index.

Az indoklás alapján a bíró nem látta bizonyítottnak, hogy a vesztegetési ügy nem hivatali idejéhez kötődik, azért nem mentesülhet a büntetőeljárás alól - írják. A kerületi ügyészség levelet küldött kedden Juan M. Merchannak, aki az ítélethirdetés halasztási kérelmének ügyében dönt. Donald Trump ugyanis azt kérte, halasszák el a bírósági döntést szeptember 18-ról a novemberi választások utánra, valamint az amerikai Legfelsőbb Bírósághoz is beadta a hatályon kívül helyezési kérelmet.

Juan M. Merchan közölte, hogy szeptember 16-án dönt az utóbbi kérelemről, és az ítélethirdetés elhalasztásával kapcsolatos döntése a napokban várható.

Donald Trump volt elnököt májusban ítélték el 34 rendbeli bűncselekmény miatt, amiért üzleti feljegyzéseket hamisított, hogy eltussolja a 2016-ban, Stormy Daniels felnőttfilmesnek fizetett 130 ezer dolláros kenőpénzt. A politikus-üzletember tagadta a nő állításait, mondván, nem tett semmi rosszat. Viszont az üzleti dokumentumok meghamisítása akár négy év börtönnel is büntethető.

A volt elnök ügyvédjei szerint a közeljövőben kihirdetett ítélet befolyásolhatja a novemberben tartandó választásokat, valamint nem lenne elég idejük a fellebbezés benyújtására. Kérvényüket azonban a bíróság elutasította, többek között arra is hivatkozva, hogy Donald Trump sértegette Juan M. Merchant, azzal vádolva, hogy részrehajló, demokrata politikai tanácsadó. Korábban leváltatni is megpróbálta a bírót, de nem járt sikerre.

Arra is hivatkozta, hogy az eset a hivatali idejében történt, vagyis jár neki az elnöki mentelmi jog. Erről a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy részleges mentesség valóban megilleti, más cselekedeteiért viszont nem.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×