eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes álláspontja ellen tüntetnek Erfurtban 2024. január 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Jacob Schroeter

Új korszak nyílhat a német politikában – friss felmérés, kérdőjelekkel

Negyvennyolc órával a a vasárnapi németországi tartományi parlamenti választások előtt hozta nyilvánosságra a ZDF közszolgálati médium legfrissebb exkluzív felmérését. Az adatok megerősítették azokat a korábbi jóslatokat, amelyek szerint a múlt heti solingeni, egy korábban már kitoloncolásra ítélt szíriai menekült által elkövetett véres terrorcselekmény még inkább a radikális jobboldali, megalakulása óta az illegális bevándorlás ellen harcoló Aternatíva Németországnak (AfD) párt malmára hajtotta a vizet.

Elemzők szerint egyértelmű, hogy az iszlamista hátterű, három halálos áldozatot és több sebesültet követelő solingeni merénylet mindkét kelet-németországi tartományban, azaz Türingiában és Szászországban egyaránt erősítette az alkotmányvédelmi hivatal által szélsőségesnek minősített párt szavazótáborát.

A ZDF által végzett közvélemény-kutatás arról tanúskodik, hogy a mostanáig baloldali kormány által vezetett Türingiában az AfD nemcsak megőrizte, hanem meg is szilárdította eddigi első helyét.

Támogatottsága az adatok szerint 29 százalékos, míg a hozzá hasonlóan ugyancsak ellenzéki, de konzervatív CDU 23 százalékot mondhat magáénak.

A felmérés szerint ugyanakkor az AfD fölényén kívül az is figyelemre méltó, hogy folyamatosan erősödik és közeledik a kereszténydemokratákhoz az év elején alakult új radikális baloldali párt, az alapító nevét viselő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW).

Az utóbbi támogatottsága immár 18 százalékos, míg hagyományos Baloldal Pártja (Die Linke) 13 százalékot mondhat magáénak. Ez utóbbi ezetője egyébként a jelenlegi türingiai miniszterelnök, Bodo Ramelow, aki korábbi nyilatkozatai szerint búcsút int a politikának.

A tartományi, de egyben az országos hangulatot is jelzi, hogy

  • a kormánykoalíciós pártok közül a szociáldemokrata SPD a maga 6 százalékával kevéssel áll a tartományi parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb felett.
  • Ezzel szemben a Zöldek Pártjának 4 százalékot jósolnak, ami a helyi törvényhozásból való kiesést jelentené.
  • A harmadik, egyben legkisebb koalíciós pártnak, a liberális FDP-nek a felmérés szerint esélye sincs arra, hogy bejusson a helyi törvényhozásba.

Ami a szászországi helyzetet illeti, továbbra is a Michael Kretschmer személyében a tartományi kormányfőt adó kereszténydemokrata CDU áll az első helyen 33 százalékkal.

Folytatódik ugyanakkor az AfD felzárkózása, a párt támogatottsága 30 százalékos.

A harmadik legnépszerűbb párt Szászországban is az AfD-vel mind az illegális bevándorlás, mind az ukrajnai orosz háború megítélésében azonos platformon álló BSW 12 százalékkal.

Az SPD és a Zöldek bizonyítványa a tartományban is katasztrofális, mindkét párt 6-6 százalékra számíthat, míg az FDP az adatok szerint itt sem rúghat labdába.

A bizonytalanságot mindkét tartományban némileg növeli, hogy viszonylag magas volt azoknak a megkérdezetteknek a száma, akik még nem hozták meg döntésüket. Türingiában ez az arány 29 százalékos volt, míg Szászországban a válaszolók 24 százalék még nem döntött.

Természetes az is, hogy mindkét választás kimenetelével kapcsolatban folynak a koalíciós találgatások, amelyek elemzők szerint egyelőre mindenekelőtt pusztán matematikai számításokon alapulnak. Ezek alapján az AfD kormányra kerülése megkerülhetetlen lenne, a radikális ellenzéki pártnak ehhez azonban koalíciós partnerre van szüksége..

Az előzetes nyilatkozatok, illetve a programok alapján erre csak az új baloldali párt, a BSW lenne hajlandó, Sahra Wagenknecht azonban ezt egyértelműen egyelőre nem erősítette meg.

Az elszabadult indulatokat ugyanakkor jól jelzi, hogy Türingia fővárosában, Etrfurtban egy csütörtök esti kampányrendezvényen a párt vezetőjét egy férfi vörös folyadékkal "permetezte be". Sahra Wagenknechtnek nem esett bántódása, míg a támadót azonnal őrizetbe vették. A politikus rövidebb szünet után folytatta választási szereplését.

A ZDF felmérésének adatai elemzők szerint megerősítették azokat a vélekedéseket, amelyek szerint a két vasárnapi, majd a hónap végén tartandó brandenburgi tartományi választások minden bizonytalanság ellenére új korszakot nyitnak a német politikában.

A szavazások kimenetele, a minden bizonnyal hosszabb ideig tartó kormányalakítás jelzésértékű lesz a jövő őszi országos parlamenti választások előtt, sőt közvetve Európa jövőjét is befolyásolhatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×