eur:
392.72
usd:
354.54
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Close tail view of a F-16 Fighting Falcon in a high G maneuver, with condensation streaks at the wing roots and afterburner on
Nyitókép: rancho_runner/Getty Images

Máris odaveszett egy F-16-os Ukrajnában

Az alig pár hete hadrendbe állított amerikai harci gépek egyike akkor zuhant le, amikor egy Kijevet támadó orosz drónt próbált lelőni.

"Az egyik repülőgéppel megszakadt a kapcsolat, miközben az a céljához közeledett. A gép lezuhant, pilótája meghalt" - idézte az ukrán vezérkar közleményét a Reuters. A kijevi katonai vezetés a szomorú bejelentéshez azt is hozzáfűzte, hogy az F-16-ok "nagyon hatékonynak bizonyultak", és négy orosz cirkálórakétát lelőttek.

A londoni The Times egy, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva azt állítja, hogy Ukrajnának összesen hat F-16-ost sikerült eddig hadrendbe állítani. Így a most elvesztett gép komolyan érintheti a légierő harcképességét.

Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 4-én erősítette meg, hogy pilótái már repülik az új technikát, és az F-16-osok megjelenését az orosz invázió elleni küzdelem mérföldkövének nevezte.

Az elnök azt is elmondta, hogy a keddi orosz légcsapás idején az F-16-okat vettettek be a támadók ellen. Az oroszok több mint 200 cirkálórakétával és drónnal próbáltak csapásokat mérni az ukrán energiaszektorra.

Katonai elemzők a Reutersnek azt mondták, hogy bár az F-16-os megjelenése figyelemre méltó fejlemény, de a gépek csekély száma miatt egyelőre nem jelenthet fordulópontot a háború menetében. Moszkvának ugyanis bőven volt ideje arra, hogy felkészüljön az új nyugati haditechnika elleni harcra, ráadásul az orosz légierő sokkal nagyobb és korszerűbb is, mint az ukrán.

Az F-16-os lezuhanása kapcsán a Reuters megjegyzi, hogy a rendelkezésre álló információk alapján valószínűleg nem ellenséges tűz okozta a gép és a pilóta vesztét.

A brit hírügynökségnek egy amerikai szakértő azt nyilatkozta, hogy a tragédiát épp úgy okozhatta műszaki meghibásodás, mint a pilóta hibája.

Az ukrán légierő nyugati parancsnoksága közzétette egy pilóta, Olekszij Mesz nekrológját, amelyben azt írta, hogy az orosz támadás visszaverése közben vesztette életét. Azt azonban nem árulták el, hogy a pilóta F-16-on repült-e. A CNN amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy Olekszij Mesz (hívójele Moonfish volt) 2023-ban megkezdte az átképzést az F-16-os harci gépre.

Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×