eur:
392.41
usd:
352.64
bux:
73099.94
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtóértekezlete a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) varsói székházában 2023. október 12-én, három nappal a lengyel parlamenti választások előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

Nagy a helyezkedés az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjánál

A volt lengyel miniszterelnök húzná keresztül Giorgia Meloni számításait.

A lengyel média jelentette, hogy Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök szeretné leváltani Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjának éléről.

A Wprost lengyel lap arról számolt be, hogy Mateusz Morawiecki megegyezhet Giorgia Melonival, hogy leváltja őt az Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjának (ECR) elnöki posztján. A Fakt bulvárlap legújabb jelentése szerint azonban még semmi sem dőlt el – írja az Index az Euractiv cikkére hivatkozva.

„A tárgyalások folyamatban vannak. Még semmi sincs eldöntve” – mondta a Faktnak egy Morawieckihez közeli forrás. Arról is beszámolt, hogy Meloni „nem szívesen mondana le” az ECR vezetői posztjáról, és a volt lengyel miniszterelnök jelenleg is azon dolgozik, hogy meggyőzze őt.

Az Euractiv szerint ha Morawiecki nyerné meg az ECR elnökségét, az megerősítené pártja pozícióját az európai jobboldalon, miután 2023-ban vereséget szenvedett a Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi elnöke által vezetett balközép koalíciótól. Az ECR elnöki tisztsége vigaszt jelenthet Morawiecki számára, ha a jövő évi lengyelországi elnökválasztáson nem őt választják pártja, a PiS jelöltjének – írja a Fakt.

Mivel Andrzej Duda elnök 2025-ben tölti be második ciklusát, és a lengyel alkotmány értelmében nem indulhat az újraválasztáson, a PiS új jelöltet keres, és a lengyel média szerint Morawiecki az egyik lehetséges jelölt.

A párt további lehetséges elnökjelöltjei között szerepelnek Patryk Jaki és Tobiasz Bocheński európai parlamenti képviselők, Mariusz Błaszczak volt védelmi miniszter és Przemyslaw Czarnek volt oktatási miniszter, aki a vitatott iskolareform-tervekért volt felelős. Bochenski, aki helyi politikus volt, amíg júniusban európai parlamenti képviselői mandátumot nem szerzett, a PiS emberének, Jaroslaw Kaczynskinak új kedvence, míg Jaki, Blaszczak és Czarnek a PiS szavazói körében népszerűek.

A kormánykoalíció jelöltjét sem jelentették be, Donald Tusk pedig kizárta az elnökjelöltséget. A 2005-ös elnökválasztást elvesztette a PiS akkori jelöltjével, Kaczynski ikertestvérével, Lech Kaczynskival szemben, aki 2010-ben tragikus repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×