eur:
394.41
usd:
357.77
bux:
71447.26
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Kisida Fumio japán miniszterelnök, a Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetője mosolyog a pártja tokiói székházában tartott sajtótájékoztatón a parlamenti választások napján, 2021. október 31-én. A helyi médiában megjelent előrejelzések szerint a kormányzó koalíciót alkotó jobboldali LDP és a jobbközép Komeito párt nyerhette meg a választásokat, és ugyan némi veszteséggel, de megőrizheti többségét a törvényhozásban.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Behrouz Mehri

Kisida Fumio esélyeit felemésztette az infláció és a korrupció

Nem indul újra posztjáért a japán miniszterelnök szeptemberben.

Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy szeptemberben visszavonul a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetői posztjáról, ami azt jelenti, hogy lemond a kormányfői hivatalról is.

Tokiói sajtótájékoztatóján a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a közelgő pártelnökválasztáson "demonstrálni kell a lakosságnak, hogy az LDP a változás korát éli", a pártban reformokra van szükség, és vissza kell nyerni a lakosság bizalmát. Kijelentette, hogy mindennek a legnyilvánvalóbb jele az, ha nem jelölteti magát újra.

Hozzátette, hogy a jövő hónap végéig még teljes mértékben eleget tesz kormányfői feladatainak.

Az LDP 1945 óta szinte megszakítás nélkül hatalmon van Japánban, és hagyomány, hogy a párt vezetője egyúttal a miniszterelnök is.

A 67 éves Kisida 2021-es kinevezése után sikeresen kivezette ugyan az országot a súlyos gazdasági nehézségeket is okozó koronavírus-járványból, de a magas infláció és a pártot sújtó korrupciógyanús incidensek miatt a kormány népszerűsége azóta jelentősen csökkent, és

friss közvélemény-kutatások szerint támogatottsága már csak 25 százalék körül jár.

Kisida Fumio nem nevezte meg, kit látna szívesen utódjául, de kijelentette, hogy olyan személyiségre van szükség, aki kész komoly tárgyalásokat folytatni a kormány népszerűségét is csorbító problémákról.

Címlapról ajánljuk
Nyomozók lepték el az óbudai önkormányzatot, őrizetben a polgármester

Nyomozók lepték el az óbudai önkormányzatot, őrizetben a polgármester

Szerda reggel őrizetbe vették Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét abban az összehangolt akcióban, amelyben csaknem 50 nyomozó vesz rész. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények ügyében nyomoz, több helyszínen, köztük az óbudai önkormányzat épületében és a polgármester otthonában is házkutatást tartanak. Az óbudai önkormányzat együttműködik a hatóságokkal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Amerikai elnökválasztás 2024: hevesen bírálta Donald Trump kampányát a rivális párttársa

Amerikai elnökválasztás 2024: hevesen bírálta Donald Trump kampányát a rivális párttársa

Az idei republikánus előválasztás során Donald Trumppal szemben utoljára talpon maradó elnökjelölt-aspiráns, Nikki Haley interjút adott a Fox News adásában, ahol kijelentette: fordulatra van szükség a párt kommunikációjában. Elmondása szerint ő kezdettől fogva Kamala Harrisszal szemben indult, mert úgy vélte, ő lesz a demokraták végső jelöltje - írja a Hill. Haley korábban úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok következő elnöke nő lesz, méghozzá vagy ő, vagy Kamala Harris; ha pedig Trumpot indítja a pártja, és nem őt, Harris lesz a nyertes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×