eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Nyitókép: pPxabay

Amerikai súgott a bécsi merénylet előtt

Az átadott előzték meg a vérengzést Taylor Swift koncertjén.

Az amerikai hatóságok megosztottak információkat Ausztriával, amelyek segítettek megelőzni a Taylor Swift amerikai énekesnő koncertjén Bécsben tervezett támadást - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója pénteken.

John Kirby egy washingtoni sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, az Egyesült Államok hosszú távon is kiemelt figyelmet fordít a terrorellenes küzdelemre, a fenyegetések nyomon követésére és felszámolására, aminek részeként szorosan együttműködik a partnereivel világszerte. Ennek keretében az amerikai hatóságok információt osztottak meg az osztrák társszervekkel, hogy az lehetővé tegye a fenyegetés elhárítását Taylor Swift bécsi koncertjein.

A Fehér Ház illetékese arról is beszámolt, hogy amerikai tisztségviselők részt vesznek a gázai övezeti tűzszünet véglegesítése érdekében augusztus 15-re Dohában vagy Kairóban összehívni tervezett tárgyalások előkészítésében.

John Kirby utalt arra, hogy csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír közös nyilatkozatban sürgette Izraelt és a Hamászt a tűzszüneti megállapodás megkötésére, a két fél között fennálló nézetkülönbségek áthidalására.

Emlékeztetett arra, hogy Izrael jelezte delegációja részvételét az augusztus 15-i tárgyalásokon, míg katari és egyiptomi részről a Hamász illetékeseit próbálják meggyőzni arról, hogy szintén üljenek tárgyalóasztalhoz.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok a megállapodás megkötését várja-e a jövő csütörtöki egyeztetéstől, amennyiben az megvalósul Izrael és a Hamász képviselőinek részvételével, John Kirby úgy fogalmazott, hogy "meg kell látni, hova vezet", de sürgető a kérdés. Hozzátette, hogy "megállapodást akarunk, aminek elérése lehetséges, de vezetői képességet és kompromisszumot igényel".

Ugyanakkor élesen bírálta az izraeli kormány pénzügyminiszterét, aki a szóban forgó többlépcsős tűzszüneti megállapodást veszélyes csapdának nevezte. Az amerikai illetékes szerint félrevezető Becalel Szmotrics azon állítása, amely szerint a tűzszüneti megállapodás elfogadása egyenértékű azzal, mintha Izrael megadná magát a palesztin Hamásznak.

Az elnöki hivatal nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója egyben megerősítette, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz, és készen áll, hogy Izrael számára minden segítséget megadjon, ha támadás érné, és minden fenyegetést komolyan vesz, amely Irán részéről a zsidó állam ellen irányul.

Címlapról ajánljuk
„A bevándorlás más, mint volt” – szakértő a brit zavargásokról

„A bevándorlás más, mint volt” – szakértő a brit zavargásokról

Egymás után pattannak ki a zavargások az Egyesült Királyságban, miután az északnyugat-angliai Southportban egy afrikai származású 17 éves halálra késelt három kislányt egy gyerekfoglalkozáson. Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora szerint az események azt mutatják, hogy a bevándorlás és a gazdasági nehézségek egyre nagyobb feszültséget okoznak a brit társadalomban.

Mind a négy magyar kajakos futamgyőztesként került a döntőbe

Mind a női kajak egyes 500 méteren, mind a férfi kajak egyes 1000 méteren két magyar lesz a délutáni döntőben. Gazsó Alida Dóra és Csipes tamara, valamint Kopasz Bálint és Varga Ádám is megnyerte a középdöntőjét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Alakul az év egyik legizgalmasabb sztorija: 8 napra indult, de akár 8 hónapra is az űrben ragadhat két asztronauta

Alakul az év egyik legizgalmasabb sztorija: 8 napra indult, de akár 8 hónapra is az űrben ragadhat két asztronauta

A Boeing az utóbbi években számos kudarcot könyvelhetett el a lakossági repülőgépeit érintő meghibásodások miatt. Az idei év egyik leggyakrabban tárgyalt "űr-sztorija", a Boeing Starliner űrkapszula első, embereket is szállító tesztrepülése körül kialakult botrány pedig tovább tépázhatja a vállalatba vetett bizalmat. A kétfős legénység június 5-ei fellövését már alapból majdnem egy éves késlekedés előzte meg, míg az űrhajót érintő meghibásodások miatt az eredetileg 8 napra tervezett küldetést határozatlan időre meghosszabbították. A legfrissebb hírek pedig arról szólnak, a NASA-nak elfogyhatott a türelme és esélyes, hogy végül a SpaceX fogja hazaszállítani az immár 2 hónapja az űrállomáson tartózkodó asztronautákat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 10. 10:32
×
×
×
×