eur:
397.86
usd:
364.05
bux:
70321.83
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
Nyitókép: Unsplash

Saját fejlesztésű drónok gyártását tervezi a román kormány

A teljes mértékben Romániában tervezett és gyártott hadi drónokat török gyártmányú irányítórendszerrel tesztelik, öt év alatt tervezik végigvinni a projektet.

A prototípus megépítésének szakaszába érkezett annak a román drónnak a fejlesztése, amelyet kizárólag belföldi szakemberek és gyártók bevonásával akar megvalósítani a bukaresti kormány - jelentette kedden az erdélyi Krónika, a két illetékes miniszter bejelentését ismertetve.

Bogdan Ivan kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter és Stefan Radu Oprea, a gazdasági, vállalkozási és turisztikai minisztérium vezetője közösségi oldalán számolt be az Elie Carafoli Repüléstechnikai Kutatóintézetben (INCAS) tett látogatásáról.

Bogdan Ivan azt írta a Facebookon, hogy kollégájával együtt megoldást találtak a romániai drón prototípusának megépítésére:

"A drón teljes egészében romániai szakemberek alkotása lesz a tervezéstől a gyártásig"

- olvasható a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter bejegyzésében.

A védelmi iparért is felelős Stefan Radu Oprea azt írta közösségi oldalán: az INCAS már fejlesztett ki projekteket drónrendszerek számára.

"Tanulmányokat, prototípusokat, működő berendezéseket és rendszereket láttam, és ezek alapján biztos vagyok benne, hogy a védelmi iparban működő, magán- és állami tőkével rendelkező vállalatokkal, valamint a szoftver, a mesterséges intelligencia, a mikroelektronika vagy az optoelektronika területén folyamatosan innováló vállalatokkal összefogva valósággá válhat a romániai drónok gyártásának terve" - idézte a Krónika a román gazdasági minisztert.

Elmondta: több együttműködési megállapodást is kötött a témában a ROMARM védelmi ipari tröszthöz tartozó brassói Carfil SA. A Carfil SA egy szimulátorokkal rendelkező francia partnerrel közösen megvalósítandó projektje egy kettős felhasználású - polgári és katonai - regionális drónkezelő kiképzőközpont kialakítására vonatkozik - mondta a miniszter.

A tárcavezető kifejezte reményét, hogy - legalábbis prototípusként - egy éven belül megépülhet az első román drón.

Románia három darab, egyenként hat harci drón távirányítását ellátó, Bayraktar TB2-es típusú pilóta nélküli repülőgép-rendszer beszerzéséről kötött megállapodást 2022-ben a török gyártóval. Ezek közül az első rendszert már átvette, júniusban kezdték meg a tesztelését.

A román védelmi minisztérium 2022-ben hét Watchkeeper X típusú pilóta nélküli, taktikai-operatív repülőgép-rendszer beszerzéséről is megállapodott az izraeli Elbit Systemsszel. A programot öt év alatt tervezik lebonyolítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Nagy esés után visszapattanás kedden az amerikai tőzsdéken, de a mai napnak is van nagy vesztese

Nagy esés után visszapattanás kedden az amerikai tőzsdéken, de a mai napnak is van nagy vesztese

Jelentős esést szenvedtek el tegnap a globális részvénypiacok, miután a befektetőkben felerősödtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek és azt kezdték árazni, hogy a Fed elkésett a kamatvágásokkal; eközben a japán jenre épített "carry trade" kis túlzással összeomlott a deviza erősödése miatt, ami hullámokat vert a globális piacokon; és végül a közel-keleti helyzet éleződése miatt a geopolitikai feszültségek is megnőttek. A tegnapi zuhanás után ma reggel megérkezett a visszapattanás, a japán tőzsde közel 10 százalékot ralizott, és Európában is eleinte úgy tűnt, hogy fellélegzés jöhet, azonban nem sokkal a kereskedés félideje előtt elkezdett lefordulni a piac, majd az újabb fordulatot az USA felpattanása okozta, ami az európai tőzsdéket is felfelé kezdte húzni délután.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×