eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
Az előző esti zavargások során keletkezett törmeléket távolítják el munkások az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 31-én, miután nacionalista tüntetők és rendőrök csaptak össze a két nappal korábbi késelés helyszínén. Július 29-én egy ruandai származású 17 éves férfi késsel gyermekekre támadt egy Taylor Swift-témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen. Három gyermek életét vesztette, nyolc másikat és két felnőttet kórházban ápolnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Csúnya fosztogatásba torkollott egy migránsellenes tüntetés a briteknél

Zavargásokba torkollott vasárnap néhány száz bevándorlásellenes tüntető megmozdulása Anglia északi részén.

A tüntetők egy szállodánál gyűltek össze, amelyet korábban menedékkérők elhelyezésére használtak az észak-angliai Rotherham közelében. Téglákkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, betörték a szálloda ablakait és szemeteskukákat gyújtottak fel. Több tucatnyi tüntető gyűlt össze egy másik, ugyancsak menekülteknek szállást adó hotelnél a dél-angliai Aldershotban is. A rotherhami megmozduláson és az északnyugati Lancaster városában utcára vonultak antirasszista ellentüntetők is, a rendőröknek sikerült a két szemben álló csoportot egymástól különválasztania. Ugyancsak tüntetések kezdődtek vasárnap a Manchester melletti Boltonban.

Az erőszakos tiltakozóakciók az után kezdődtek Nagy-Britanniában, hogy az északnyugat-angliai Southportban hétfőn három lányt halálra késelt és többeket megsebesített egy 17 éves fiú. A gyilkosság bevándorlás- és muszlimellenes csoportok tiltakozóhullámát váltotta ki országszerte, mert az a téves információ terjedt el, hogy a feltételezett támadó bevándorló és szélsőséges iszlamista. A rendőrség ezzel szemben közölte, hogy a gyanúsított brit születésű, médiajelentések szerint pedig a családja keresztény. Szombaton erőszakos rendbontásokba torkollottak az utcai megmozdulások országszerte több városban, beleértve Liverpoolt, Bristolt és Manchestert, több rendőr megsebesült, a hatóságok pedig több tucat rendbontót őrizetbe vettek, akik üzleteket rongáltak meg és fosztottak ki. A kormány kemény fellépést ígért az erőszakcselekmények elkövetőivel szemben.

Keir Starmer munkáspárti brit kormányfő azt ígérte, hogy mindent megtesz annak érdekebében, hogy ezeket a "gonosztevőket" a lehető leghamarabb bírásóság elé lehessen állítani. Aláhúzta, hogy mindazok, akik részt vettek a zavargásokban, meg fogják bánni, hogy csatlakoztak a rendbontókhoz.

Címlapról ajánljuk

Nem nagyon reménykedhetünk enyhülésben, egyre durvább hőhullámok jönnek

Egyre hosszabb hőhullámokra és egyre magasabb hőmérsékleti értékekre kell készülnünk a következő évtizedekben – mondta az InfoRádióban a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója. Kovács Erik hozzátette: ha nem következik be kedvező változás a klímapolitikában, 2050-2060 után akár 45-47 fok is lehet nyaranta az Alföldön.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×