eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszél támogatóihoz a michigani Grand Rapidsban rendezett választási gyűlésen 2024. július 20-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Allison Dinner

Szakértő: Joe Biden visszalépésével teljesen új kampányfolyamat keződik

Nem hozott nagyobb népszerűséget Donald Trump republikánus elnökjelöltnek az ellene három hete elkövetett merénylet, az országos közvéleménykutatások azt mutatják, hogy Kamala Harris várható demokrata elnökjelölt népszerűsége folyamatosan nő. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű Veres Kristóf György szerint.

Több közvélemény-kutatás szerint is erősödik Kamala Harris amerikai alelnök, várható demokrata elnökjelölt népszerűsége.

A Newsweek által készíttetett felmérés szerint a választók 50 százaléka már pozitívan ítéli meg a személyét, ezzel már 4 százalékponttal népszerűbb, mint Joe Biden vagy Donald Trump volt bármikor a 2024-es választási kampányidőszak során.

Az ABC News és az Ipsos közös kutatása pedig azt mutatja, hogy Kamala Harris népszerűsége egy hét alatt 35-ről 43 százalékra emelkedett.

Veres Kristóf György, a Danube Institute külkapcsolati vezetője szerint az amerikai elnökválasztás szabályai miatt az országos közvélemény-kutatásoknak kisebb a jelentősége, ugyanakkor a választást eldöntő úgynevezett csatatér államokban is látszik némi elmozdulás.

"Az összes csatatér államban hibahatáron belül van Kamala Harris és Donald Trump népszerűség-különbsége. Ha a két hónappal ezelőtti felmérések eredményeit nézzük, a legtöbb csatatér államban Trump vezetett, és nem hibahatáron belül.

Most tehát a választási eredmény megjósolhatatlan"

- vázolta Veres Kristóf György.

A Donald Trump republikánus jelölt elleni merénylet után az elemzők, ha rövid távon is, de népszerűsége megugrását várták. Joe Biden amerikai elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett, amivel viszont egyelőre a republikánusok sem tudtak mit kezdeni - magyarázza Veres Kristóf György.

"A republikánusok mintegy másfél éve arra építették fel a kampányukat, hogy Joe Biden öreg, alkalmatlan, a mentális leépülés jeleit mutatja, de most, hogy ő kikerült a képből, és helyette egy fiatal, energikus és beszélni jól tudó jelölt állt elő, a republikánusoknak új stratégiát kell találni, új kampányfolyamat indul" - mutatott rá.

A szakértő arra számít, hogy

Donald Trump a migrációval, és az utolsó pillanatos, nem demokratikusan jóváhagyott jelölésével támadja majd Kamala Harrist.

Veres Kristóf György szerint az eddigi rendhagyó történések, a Donald Trump elleni merénylet, Joe Biden visszalépése és az új jelölt megjelenése mobilizálja majd a választókat, és még a négy évvel korábbinál is többen mennek el voksolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×