eur:
392.04
usd:
361.26
bux:
0
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
Szkíathosz Görögország strand nyaralás homokos tengerpart
Nyitókép: Pixabay

Útlevél vagy csak egy személyi? – mutatjuk, mivel utazhat és nyaralhat külföldön

Az új típusú személyi igazolvány beszerzése minden magyar állampolgár számára ingyenes, ezért ha olyan országba tervezzük a nyaralást, ahol elfogadják, érdemes igényelni.

Sokan azt gondolják, Magyarország 2007-es schengeni csatlakozásával az övezeten belül személyes iratok, okmányok nélkül lehet utazgatni, de ez valójában nem igaz. Külföldön ugyanis nem fogadják el személyazonosításra a kártya formátumú magyar jogosítványt, mint ahogy a diákigazolvány és egyetlen bankkártya sem alkalmas erre, hiába van rajta a nevünk – írja a divany.hu.

Ha nem figyelünk, a korábbi, lapozható személyi igazolvánnyal is pórul járhatunk, mert bizonyos légitársaságok ilyen régi igazolvánnyal nem engedik fel az utasokat a fedélzetre. Magyarországon egyébként 2019 óta adnak ki olyan újfajta személyazonosító igazolványokat, amelyek megfelelnek a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet szabványainak. Ennek birtokában nem fordulhat elő, hogy visszafordítsanak bennünket a reptérről.

Mivel az új típusú személyi igazolvány kiállítása mindenkinek ingyenes, ha olyan országba tervezünk nyaralást, ahol elfogadják, érdemes igényelni.

A magyar állampolgárok 2007 óta utazhatnak útlevél nélkül az EU többi tagállamába, sőt akár több más európai országba is, mindössze a személyire van szükség. Az unión kívüli európai országok közül szabad az út személyivel Svájcba, Norvégiába, Izlandra és több miniállamba, így Liechtensteinbe, Andorrába, Monacóba, San Marinóba és a Vatikánba is. Kétoldalú megállapodás alapján a magyar állampolgároknak nem szükséges útlevél Szerbiába, Koszovóba, Montenegróba, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába és Albániába sem.

Fontos tudni, hogy Románia és Bulgária jelenleg még csak az Európai Unió tagja, a schengeni térségnek viszont nem, ezért a határátkelőkön továbbra is ellenőrzés zajlik. Írország és Ciprus sem tagja a schengeni övezetnek, illetve északi részük az EU-nak sem. Bár az Észak-ciprusi Török Köztársaságot Ankarán kívül sehol nem ismerik el, de facto külön államként működik, így oda nem elég az uniós személyi.

Törökországba, Moldovába és Grúziába lépve sincs szükség útlevélre, persze el is kell jutni addig, így ha valaki ezekbe az országokba vágyik, érdemes utánajárni, miként lehet megoldani az utazást.

Személyazonosító igazolvánnyal tizennégy év alatti gyermekek is utazhatnak, de fontos tudni, hogy ha ők egyedül vagy csak az egyik szülővel lépik át a határt, akkor nekik a szüleik vagy a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát is magukkal kell vinniük. Elindulás előtt mindenképp érdemes a magyar Konzuli Szolgálat honlapján tájékozódni, mert vannak országok, amelyek azt is kikötik, hogy a beutazás időpontjától még hány napig kell érvényesnek lennie az úti okmánynak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 26. 08:16
×
×
×
×