eur:
392.54
usd:
361.51
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: Pexels.com

Kemény döntést hozott Horvátország

Nemkívánatos személlyé nyilvánított Horvátország három szerbbarát montenegrói politikust.

A külügyekért és európai ügyekért felelős horvát minisztérium tájékoztatása szerint Andrija Mandic montenegrói házelnök, Milan Knezevic parlamenti képviselő és Aleksa Becic miniszterelnök-helyettes aláásta a jószomszédi kapcsolatokat Horvátország és Montenegró között, és "folyamatosan visszaélt Horvátország nevével belpolitikai érdekek miatt".

A dokumentum nem tér ki arra, pontosan mit is tettek az említett politikusok, de a sajtóban utalnak arra, hogy a szerbpárti honatyák kezdeményezésére a montenegrói parlament - válaszul arra, hogy az ENSZ elfogadta a srebrenicai népirtásról szóló nyilatkozatot - nyilatkozatot fogadott el arról, hogy a második világháború során a horvátországi Jasenovac koncentrációs táborában népirtás történt.

A horvát tárca sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a montenegrói parlament figyelmen kívül hagyta Horvátország folyamatos felhívásait arra vonatkozóan, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, "amelyek negatívan hatnának a kétoldalú kapcsolatokra és Montenegró európai útjára". A Montenegró horvátországi nagykövetségének is átadott diplomáciai jegyzék kitért arra, hogy a három politikus tevékenysége semmiképpen sem tekinthető jóindulatúnak vagy jószomszédinak. A horvát külügyminisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy a jószomszédi kapcsolatok kiépítése és fenntartása az uniós bővítési folyamat kulcsfontosságú eleme.

"Horvátország támogatja az európai Montenegrót, támogatja európai uniós csatlakozási folyamatát, és kiáll Montenegró európai úton történő haladása mellett. Horvátország elvárja, hogy Montenegró az európai értékekkel és az európai szellemiséggel összhangban viselkedjen, és a jövőbeli erőfeszítéseit a feltételek és elvárások további teljesítésére fordítsa a csatlakozási folyamat során" - olvasható a minisztériumi jegyzékben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
Orosz drón darabjait találták meg Romániában, orosz és kínai bombázók járőröztek Amerika közelében – Háborús híreink csütörtökön

Orosz drón darabjait találták meg Romániában, orosz és kínai bombázók járőröztek Amerika közelében – Háborús híreink csütörtökön

Román katonák olyan alkatrészeket találtak a Duna-deltában, Plauru település közelében, amelyek lelőtt orosz drónokból származhatnak. Mikola Olescsjuk, az ukrán légierő parancsnoka csütörtök reggel azt jelentette, hogy három orosz drónnak nyoma veszett, miután beléptek a román légtérbe. A közös amerikai–kanadai Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság két orosz Tu–95-ös és két kínai H–6-os, nukleáris töltetek bevetésére is képes stratégiai bombázót tartóztatott fel az alaszkai légvédelmi azonosító zónában (ADIZ). Moszkva és Peking szerint a katonai repülőgépek járőrözést végeztek, és nem sértették meg harmadik országok légterét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×