eur:
393.25
usd:
362.77
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Kijev, 2024. február 19.Az Ukrán Önkéntes Hadsereg (UDA) kiképzésén vesznek részt ukrán civilek Kijev térségében 2024. február 17-én. Az UDA-t 2015 decemberében alapította a Jobb Szektor (PSZ) elnevezésű ukrán nacionalista mozgalom egykori vezetője, Dmitro Jaros. Az ukrajnai orosz invázió 2022. februári kezdete után Jaros bejelentette, hogy az önkéntes katonai alakulat összes zászlóalját a frontra telepíti. Az UDA szerint a szervezet önkéntesei eddig kétezernél több civilt képeztek ki honvédelmi feladatok ellátására.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrajna berlini nagykövete: már négymillió emigráns férfit regisztráltak a toborzáshoz

Több mint 880 napja tart az Ukrajna ellen indított orosz háború. Az ország berlini nagykövete szerint Kijevnek most mindenekelőtt fegyverekre és katonákra van szüksége. A "toborzás" mikéntjéről nyilatkozott a ZDF közszolgálati televíziónak Olekszij Makejev

A történelem arra tanított, hogy a honvédelemnek prioritást kell élveznie. A kialakult helyzet elválaszthatatlan a hadkötelezettségtől, a mobilizálástól – hangsúlyozta a nagykövet. Olekszij Makejev utalt arra is, hogy jelenleg meghaladja a 269 ezret a Németországban tartózkodó, 18 és 63 év közötti férfiak száma. "Ez a szám ugyanakkor nem jelenti azt, hogy feltétlenül katonaköteles férfiakról lenne szó" – tette hozzá.

A nagykövet szerint

mindenképp tisztázni kell, hogy közülük valójában mekkora a hadkötelesek, illetve a hadseregbe ténylegesen besorozhatók száma.

Ez a magyarázata annak, hogy az ukrán kormány egy új törvényt hagyott jóvá, és egy olyan applikációt létesített, amely lehetővé teszi a hadköteles férfiak tényleges azonosítását. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy nagyon sok ember hagyta el Ukrajnát, szerinte nem kizárt, hogy az oroszok által megszállt területekről is. "Ezeket az embereket kell most regisztrálnunk" – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy ezért hozták létre az alkalmazást.

Az ukrán védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy már eddig több mint négymillió férfi regisztrált az applikáción keresztül vagy az illetékes hatóságok útján. Ezáltal az ukrán kormány már rendelkezik "információkkal" arról, hogy hol tartózkodnak ezek a férfiak, milyen képzettséggel, illetve milyen katonai felszültséggel rendelkeznek – magyarázta a nagykövet. Szerinte ez lehetőséget nyújt arra, hogy megszólítsák őket, elmagyarázzák nekik, hogy miről van szó.

A nagykövet cáfolta, hogy felmerült volna a Németországban tartózkodó ukrán hadköteles férfiak lehetséges büntetése, Erről szerinte "soha nem volt szó". Sokkal inkább a szükséges adatok gyűjtése és a lehetséges motiváció a lényeg. Szerinte néhány "félelmet" kezelni lehetne, például azt, hogy ne az első napon, vagy hogy ne képzetlenül és felszerelés nélkül kerüljenek a frontra.

Az interjúban a diplomata hangsúlyozta, hogy erre ténylegesen kevés az idő. "Fel kell váltanunk azokat a katonanőket és katonákat, akik már tíz éve vagy több mint két évvel a nagy invázió kezdete óta harcban állnak az oroszokkal" – jelentette ki a nagykövet, utalva arra, hogy pihenésre van szükségük.

Makejev szerint tudatában vannak annak, hogy mindez nem egyszerű folyamat. "Ezért minden új ötletet üdvözlünk" – tette hozzá. Rendkívüli fontos ugyanakkor, hogy folytatódjanak a fegyverszállítások, és Ukrajna továbbra is katonai, pénzügyi és humanitárius támogatáshoz jusson – hangsúlyozta a diplomata.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×