eur:
393.28
usd:
362.89
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Új híd, új határátkelő, új vasútvonal Románia felé

Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá.

A megegyezés értelmében megkezdik a Szeged és Temesvár közötti vasútvonal építésének előkészületeit, valamint 2027-ig újabb határátkelőhelyet létesítenek, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bukarestben.

A tárcavezető a román közlekedési és infrastruktúraügyi miniszterrel, Sorin Grindeanuval lefolytatott tárgyalása után azt közölte, hogy megállapodást írtak alá, amelynek értelmében

a két ország kormánya megkezdi a Szegedet Temesvárral összekötő vasútvonal építésének az előkészületeit annak érdekében, hogy európai forrásokra pályázhassanak.

A dokumentum rögzíti egy közös munkacsoport létrehozását, továbbá a megvalósíthatósági tanulmány mielőbbi elkészítését is.

Megállapodás született arról is, hogy 2027-ig újabb határátkelőhely épül Magyarország és Románia között Kübekházánál.

A két kormány elkészítette és már be is adta a Magyarcsanád és Csanád közötti Szent Gellért híd újjáépítésére vonatkozó pályázatot az Európai Unióhoz, s ez kifejezetten jó értékelést kapott, úgyhogy várják a felek a szeptemberi eredményhirdetést.

"Tehát a magyar-román határ menti együttműködés szövetei így most még sűrűbbek lesznek, lesz még több út, lesz remélhetőleg híd és újabb vasúti összeköttetés is" - jelentette ki Szijjártó Péter.

"Egyrészt rendkívül élénk a gazdasági-kereskedelmi együttműködés, másrészt pedig az Erdélyben, Székelyföldön élő magyarság, illetve a nálunk élő román közösség is folyamatosan utazik a határon keresztül, ezért mindkettőnknek az a nemzeti érdeke, hogy Románia minél előbb tagja legyen a schengeni övezetnek" - szögezte le.

Ennek kapcsán pedig arról számolt be, hogy a magyar kormány az idei soros európai uniós elnöksége alatt próbál minél több lépést megtenni annak érdekében, hogy a két ország határán megszűnjön végre az ellenőrzés, megszűnjenek a hosszú sorok, valamint használatba lehessen venni az összes olyan utat, amelyek egyelőre zárva vannak, mert nincsen rajtuk "határőr bódé".

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartják, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Lefordultak a tőzsdék, nagyot zuhant a Nasdaq

Lefordultak a tőzsdék, nagyot zuhant a Nasdaq

A vegyes hangulatban telt ázsiai kereskedést követően eséssel indult a kereskedés Európában, és Amerikában is mínuszban nyitottak a tőzsdék. Gazdasági események szempontjából mozgalmas volt a nap, idehaza béradatok, külföldön pedig beszerzésimenedzser-index adatok érkeztek Európából és Amerikából is, emellett negyedéves vállalati gyorsjelentések mozgatják a tőzsdéket, különösen a bankszektorból és a technológiai vállalatoktól. Utóbbiaktól nagyon elpártoltak a befektetők a szerdai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×