eur:
390.42
usd:
358.84
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Pixabay

Meghalt a vietnami legfőbb vezető

Elhunyt Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára - jelentette be a párt pénteken.

A 80 éves főtitkár a közlemény szerint Hanoi katonai kórházában hunyt el egy nappal azután, hogy a párt csütörtök este bejelentette ideiglenes nyugdíjazását, amit megromlott egészségi állapotával és korával indokoltak. Ideiglenes helyettesének az ország államelnöki tisztségét betöltő 67 éves politikust, To Lamot nevezték ki.

Nguyen Phu Trong 2011 óta töltötte be a Vietnámi Szocialista Köztársaság legfőbb vezetőjének tekintett pártfőtitkári tisztséget, amelyet rangban a miniszterelnöki, az államelnöki és a parlamenti elnöki tisztség követ a délkelet-ázsiai országban.

Hanoi, 2021. január 26.
Nguyen Phu Trong, a vietnami Kommunista Párt főtitkára, vietnami elnök beszédet mond a Vietnami Kommunista Párt XIII. Országos Kongresszusának nyitóünnepségén Hanoiban 2021. január 26-án. Az előző nap kezdődött, február 2-ig tartó kongresszus napirendjén többek között a párt új vezetőségének megválasztása is szerepel.
MTI/EPA/Vietnami hírügynökség
Nguyen Phu Trong, a vietnami Kommunista Párt főtitkára, vietnami elnök beszédet mond 2021. január 26-án a Vietnami Kommunista Párt XIII. Országos Kongresszusának nyitóünnepségén Hanoiban. MTI/EPA/Vietnami hírügynökség

A technokrataként ismert és Kínával jó kapcsolatot ápoló politikus hatalomgyakorlása arról volt ismert, hogy az ország külkereskedelmi kapcsolatainak építésén túl lépésről lépésre, az élet minden területére igyekezett kiterjeszetni a kommunista párt ellenőrzését, amiért politikai ellenfelei és emberi jogvédő szervezetek is kritikával illették. Hatalmát azonban ennek ellenére is tovább tudta erősíteni azzal a személyesen kidolgozott és 2021-ben elindított antikorrupciós kampánnyal, amelynek eredményeként 1700 korrupciós ügyet tártak fel és 4400 ember, köztük több miniszter és tartományi elnök, illetve egy parlamenti elnök ellen indítottak jogi eljárást csalás és korrupció gyanújával.

Az ideiglenesen pártfőtitkárnak kinevezett To Lam 2026-ig töltheti be a posztot, utódjáról pedig az akkor esedékes pártkongresszus dönthet majd.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Lángokban áll a legendás orosz fegyvergyár, visszautasította Zelenszkij felvetését a német kancellár – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában elismerte, hogy amerikai elnökké választása esetén nehéz lesz együtt dolgozni Donald Trumppal, de Ukrajna fel van készülve erre. A CNN értesülése szerint Zelenszkij és Trump telefonon fog beszélgetni egymással pénteken. Felvételek szerint kigyulladt a Jekatyerinburgban található Uraltranszmash katonai ipari komplexum, amely az egyetlen olyan vállalkozás Oroszországban, amely önjáró tarackokat gyárt. Olaf Scholz német kancellár azt mondta, szóba sem jöhet, hogy Németország még az ukrán légtérben lőjön le orosz rakétákat, ahogy ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×