eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
A tiltakozást jelképező fehér szalaggal a csuklójukon tartanak autós flashmobot a tüntetők Minszkben 2020. augusztus 7-én, két nappal a fehéroroszországi elnökválasztás előtt. A 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka fő riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt. Az elnökválasztás előtt Lukasenka legfőbb riválisai közül az egyiket bebörtönözték, a másik külföldre menekült, a választási bizottság csak öt elnökjelölt indulását engedélyezte.
Nyitókép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Még egy szankció a fehéroroszok ellen

A rigai hatóságok megtiltották a fehérorosz rendszámú személygépkocsik belépését Lettország területére.

A kedden életbe lépő tilalmat egy új uniós szankciócsomag részeként ismertették, amely "a Fehéroroszország elleni szankciókat az Oroszország elleni büntetőintézkedések szintjéhez igazította" - közölte a lett adóhatóság.

Norvégia 2023 szeptemberében jelentette be, hogy megtiltja az orosz rendszámú személygépkocsik belépését területére. A döntést az Európai Unió szeptember 8-i szankciója alapján hozták meg, amelyet Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt rendelt el az unió.

Előtte Finnország és a három balti állam jelentette be, hogy eleget tett a korlátozó intézkedésnek.

A rendelet a Lengyelország és Litvánia által határolt orosz exklávét, Kalinyingrádot is érintette, de az ott élő orosz állampolgárok továbbra is átutazhatnak vonattal a legdélebbi balti állam területén. A szabály alól csak a diplomáciai és konzuli képviseletek, a humanitárius céllal közlekedő járművek, valamint azok az európai uniós polgárok és családtagjaik mentesültek, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Oroszországban.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×